Vijesti

Američka podrška planiranju, programiranju, budžetiranju i izvršenju budžeta MO BiH

4.10.2023

Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i ekspertica za vojno-politička pitanja Ambasade SAD u BiH Dianna Palequin, u srijedu, 4. oktobra 2023. godine, potpisali su Plan razvoja sistema planiranja, programiranja, izrade i izvršenja budžeta u Ministarstvu odbrane BiH.

Potpisani akcioni plan je rezultat rasprave radne grupe za reformu na polju planiranja, programiranja, izrade i realizacije budžeta (PPBI). Cilj je da se uz američku podršku ojača sposobnost Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u održavanju materijalnih resursa i personala, poveća efikasnost odbrambenog planiranja i izrade budžeta, omogući BiH da se uskladi sa standardima odbrambenog planiranja NATO-a te promovira dobro upravljanje i transparentnost. Aktivnosti na unapređenju postojećih praksi i povećavanju sposobnosti na ovom polju će se izvoditi tokom više godina, uz asistenciju američke savjetodavne agencije Sincerus Global Solutions.

Potpisivanju plana su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, vojni ataše Sjedinjenih Američkih Država brigadir Eric Adams, predstavnik agencije Sincerus brigadir Timothy Kolb, šef Odsjeka za strukturu i organizaciju OS BiH u Sektoru za politike i planove MO BiH brigadir Hazem Hodžić, šefica Odsjeka za program i budžet u Sektoru za finansije i budžet MO BiH Alma Hadžić i šef Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH major Drew Shepler.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA