Vijesti

Oružane snage BiH na vojnoj vježbi u Slovenskoj Bistrici – BMTF ocijenjene spremnim za učešće u operacijama podrške miru

6.10.2023

Pripadnici Oružanih Bosne i Hercegovine su od 2. do 6. oktobra 2023. u Slovenskoj Bistrici učestvovali na vojnoj vježbi u okviru Balkanskih medicinskih vojnih snaga (BMTF), na kojoj su po razrađenom scenariju stručni medicinski timovi NATO-a izvršili Medicinsku procjenu (MEDEVAL) personala, poznavanja procedura, postupaka komandovanja i kontrole.

Procjena je izvršena u cilju potpune interoperabilnosti nacionalnih medicinskih kapaciteta dostupnih za upotrebu u regionalnom kontekstu (Zapadni Balkan), uz mogućnost raspoređivanja u misijama i operacijama Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Obzirom da je u periodu od 2022. do 2024. godine, vodeća nacija u BMTF Slovenija koja osigurava osnovnu infrastrukturu, osoblje i opremu neophodnu za uspostavu Lake vojne poljske bolnice Nivo 2, tako je od 2. do 6. oktobra 2023. u Slovenskoj Bistrici održana vojna vježba, u kojoj su Oružane snage Bosne i Hercegovine učestvovale sa 10 pripadnika (doktor i medicinski timovi) i specijalnim sanitetskim motornim vozilom.

I ovaj put, pripadnici OS BiH su pokazali visok stepen stručnosti, profesionalizma koji je prepoznat i od strane komandanta BMTF i ostalih učesnika. Na ceremoniji proslave sedme godišnjice formiranja BMTF posebno priznanje u vidu plakete BMTF za svoj dugogodišnji stručni i predani rad je primila doktorica major Snežana Marković, a član medicinskog tima za evakuaciju Enes Kadrić nagrađen je sa koin-om komandanta BMTF.

Veliko priznanje i stručnost iskazao je NATO-ov Centar izvrsnosti vojne medicine, koji je kao jedinog ocjenjivača iz zemalja koje nisu članice NATO-a, pozvao medicinskog eksperta iz OS BiH gospodina Marka Sarića.

9 FOTO GALERIJA