Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ambasadora UK u BiH Nj.E. Reillyja

6.10.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez službeno je razgovarao 6. oktobra 2023. godine sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Nj.E. Julianom Reillyjem.

Na sastanku su razmatrane pojedinosti daljnje bilateralne vojne saradnje Ujedinjenog Kraljevstva i BiH, posebno na osnovu razgovara koje je ministar Helez imao nedavno u Londonu, kada je službeno posjetio Ministarstvo odbrane UK.

Ministar Helez je istakao važnost dugogodišnje pomoći koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža razvoju Oružanih snaga BiH i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. Razgovarano je o projektu jačanja odbrambenih kapaciteta BiH i modernizaciji OS BiH. Razmijenjeni su stavovi o procesu provođenja dokumenta Pregleda odbrane BiH, posebno u kontekstu savremenih sigurnosnih prijetnji, ali i složenih političkih okolnosti u cijeloj regiji. Izraženo je obostrano zadovoljstvo podrškom  UK na školovanju oficirskog kadra, poboljšanja uslova života i rada na poligonima i kasarnama, podizanju nivoa obuke, promoviranju vojnog poziva i ravnopravnosti spolova u MO i OS BiH.

Sastanku je prisustvovala i savjetnica UK za reformu odbrane Claire Avison, vojni ataše UK u BiH pukovnik Edward Taylor, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA