Vijesti

Ministar Helez razgovarao sa odbrambenim atašeom Sjedinjenih Američkih Država u BiH

6.10.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je 6. oktobra 2023. godine sa odbrambenim atašeom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini brigadirom Ericom Adamsom.

Teme razgovora bile su aktuelna političko-sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, bilateralna saradnja u oblasti odbrane između Bosne i Hercegovine i SAD-a, kao i druge važne teme iz odbrambenog resora.

Ministar Helez se zahvalio brigadiru Adamsu na ukupnoj pomoći i podršci koju ova prijateljska i partnerska zemlja pruža Bosni i Hercegovini, a posebno na kontinuiranoj podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i njenih oružanih snaga.

Razmijenjena su mišljenja o sigurnosnim izazovima zbog ruske agresije na Ukrajinu i negativnim implikacijama po sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regije Zapadnog Balkana.

Također, sagovornici su iskazali zadovoljstvo ostvarenim stepenom saradnje između naše dvije zemlje i konstatirali potrebu nastavka iste i u narednom periodu.

Saradnja u oblasti odbrane će biti nastavljena kroz niz značajnih projekata u oblasti obuke i edukacije, zajedničkih vježbi, pomoći u osiguranju opreme i drugih materijalno-tehničkih sredstava za potrebe modernizacije i daljnje profesionalizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Brigadir Adams je posebno naglasio opredjeljenje Vlade SAD-a podršci jakim državnim institucijama i jedinstvenom multietničkom karakteru Oružanih snaga BiH.

Pored ministra odbrane BiH Heleza, sastanku su prisustvovali šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba, brigadir Muhamed Dautović i pukovnik Enida Ramić, desk oficir za saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA