Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Goganović razgovarao sa vojnim atašeom Kanade Salloumom

10.10.2023

Zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Aleksandar Goganović razgovarao je 10. oktobra 2023. godine sa vojnim atašeom Kanade sa sjedištem u Beogradu, brigadirom Andreom Salloumom.

Jedna od tema sastanka bila je bilateralna saradnja na području obuke pripadnika Oružanih snaga i državnih službenika MO BiH u učenju engleskog i francuskog jezika. Također, akteri sastanaka razgovarali su o ispunjavanju uslova za pridruživanje Bosne i Hercegovine EU, i o NATO saradnji.

Zamjenik ministra odbrane Goganović je izrazio zadovoljstvo na dosadašnjoj bilateralnoj saradnji na području obuke pripadnika OS BiH i državnih službenika MO BiH u učenju engleskog i francuskog jezika. Naglasio je da su u toku pripreme za potpisivanje plana bilateralne saradnje za 2024. godinu.

Ocijenio je  da je sigurnosna situacija u BiH stabilna, da podržava produženje misije „Althea“ EUFOR-a, te naglasio da je BiH okrenuta EU putu i saradnji sa NATO-om u skladu sa Programom reformi koji je 2019. godine usvojilo Predsjedništvo BiH.

„Ostajemo pri opredjeljenju za učešće u mirovnim i humanitarnim misijama pod pokroviteljstvom EU i UN,“ rekao je Goganović.

Vojni ataše Salloum, također je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka bilateralne saradnje. Sagovornici su se dotakli i Oružanih snaga BiH, složili su se da je važno da budu primljeni novi pripadnici, ali i da se radi i na modernizaciji OS BiH.  Salloum je ponudio i pomoć Kanade Bosni i Hercegovini.

Pored zamjenika Goganovića, sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju u Sektoru za međunarodnu saradnju Senka Zeljaja. 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA