Vijesti

Vrijedna podrška norveškog Centra za izgradnju integriteta (CIDS)

10.10.2023

Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane BiH koja je, u utorak, 10. oktobra 2023. godine, u službenu posjetu primila direktora norveškog Centra za izgradnju integriteta u sektoru odbrane (CIDS) Pera Aagea Christensena.

Na sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, generalni inspektor MO BiH brigadni general  Mirsad Ahmić, savjetnik direktora CIDS-a Svein Eriksen, voditelj tima CIDS-ovog projekta u BiH Ahmet Alibašić i ostali saradnici.

Izgradnja integriteta jedan je od prioriteta Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, čije provođenje snažno podržava Ministarstvo odbrane i Centar za izgradnju integriteta Kraljevine Norveške. Podrška CIDS-a od izuzetnog je značaja za unapređenje funkcije i procedura u MO BiH, kako kroz detaljnu analizu postojećih procedura i praksi, tako i pri izradi konceptualnih i normativnih akata, provođenju niza relevantnih obuka te razvoju regionalne saradnje i razmjene najboljih praksi između generalnih inspektora različitih zemalja.

U razgovoru o dosadašnjim iskustvima na zajedničkom radu u proteklom periodu, pomoćnik ministra Šajinović i general Ahmić istakli su kako je CIDS-ovom podrškom radu Generalnog inspektorata MO BiH, sistemu upravljanja personalom, logističkom sistemu i sistemu planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja budžeta (SPPBI) značajno unaprijeđeno strateško planiranje i djelovanje u oblasti jačanja integriteta i profesionalizma u MO i OS BiH. S druge strane, direktor CIDS-a Christensen najavio je da će se podrška ovog norveškog centra i dalje nastaviti.


Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba