Vijesti

Zamjenik ministra Galić na obilježavanju 29. godišnjice osnivanja 4. gardijske brigade HVO-a

10.10.2023

U organizaciji 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 3. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH, u utorak, 10. oktobra 2023. godine, u kasarni OS BiH „Sinovi Posavine“ u Orašju je obilježena 29. godišnjica osnivanja 4. gardijske brigade Hrvatskog vijeća odbrane „Sinovi Posavine“.

Delegaciju MO i OS BiH na svečanosti predvodili su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem. U delegaciji su bili i komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Marko Stojčić i zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Tomo Kolenda.

Tim povodom članovi porodica poginulih, bivši pripadnici brigade, ratni komandanti, članovi udruženja proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici kantonalnih i lokalnih nivoa vlasti i drugi gosti okupili su se u kapelici kasarne gdje je služena sveta misa za poginule branioce. Svetu misu je vodio fra Marko Oršolić uz koncelebraciju više svećenika. U spomen na poginule pripadnike brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja u kasarni.

Uz delegaciju MO i OS BiH, vijence su položili i delegacija Hrvatskog narodnog sabora predvođena predsjednikom Draganom Čovićem, delegacija ratnih komandanata, udruženja proisteklih iz Domovinskog rata, Posavskog kantona, Grada Orašja i ostale delegacije. Svečanost obilježavanja godišnjice završena je svečanom akademijom. O ulozi 4. gardijske brigade, njenom putu, govorili su komandant 3. pješadijskog bataljona OS BiH major  Iljo Oršolić i ratni komandant brigade brigadni general Mato Bilonjić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA