Vijesti

Direktor UN-a za borbu protiv terorizma Raffi Gregorian posjetio MO BiH

11.10.2023

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u srijedu 11. oktobra 2023. godine, u službenu posjetu primio je zamjenika podsektretara Organizacije Ujedinjenih naroda i direktora UN-a za borbu protiv terorizma Raffija Gregoriana.

Ovaj američki diplomat, domaćoj je javnosti poznati kao jedan od kopredsjedavajućih Komisije za reformu odbrane BiH, na osnovu  kojeg su 2005. godine oformljeni Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Gregorian je u BiH obavljao i dužnost glavnog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice, a bio je i supervizor za Brčko. Ove sedmice je u posjeti Bosni i Hercegovini, u funkciji šefa UN-ovog ureda za borbu protiv terorizma, koji je ustanovljen prije šest godina.

Sastanku sa zamjenicima ministra odbrane BiH prisustvovali  su i sekretar MO BiH Muhamed Smajić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i politička savjetnica u Uredu rezidentne koordinatorice UN-a Irina Liczek. Razgovarano je o različitim aspektima protivterorističke borbe u svijetu, širem učešću OS BiH u međunarodnim mirovnim operacijama, misijama UN-a u Kongu i Maliju, gdje OS BiH imaju vojne posmatrače ili oficire u štabu operacija. Također, razgovarano je i o mogućnostima saradnje sa Centrom za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC) OS BiH, kao i Centrom za protivminsko djelovanje i uništavanje neekspolodiranih ubojnih sredstava OS BiH.

Govoreći o situaciju u svijetu i regiji, Gregorian je konstatirao da je teroristička prijetnja u BiH minimalna te da sigurnosne institucije BiH dobro drže situaciju pod kontrolom. Konstatirao je da ipak uvijek treba biti budan i na oprezu.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su konstatirali da je sigurnosna situacija u BiH stabilna, što je potvrdio i EUFOR te su obojica istakli važnost daljeg produženja mandata EUFOR-a u BiH. Galić je izrazio uvjerenje i da bi se institucije BiH još lakše borile protiv terorističkih prijetnji ukoliko bi BiH bila punopravna članica EU i NATO-a. Goganović je naglasio da se cijeli svijet treba ujediniti u borbi protiv terorizma uz poštivanje međunarodnog prava, uključujući međunarodno pravo o ljudskim pravima i međunarodno humanitarno pravo, ali u čemu kao krovnu instituciju vidi UN. Pri tome je oštro osudio posljednje terorističke napade na Izrael.

„Mir, stabilnost i sigurnost BiH je imperativ, uz poštivanje Daytonskog sporazuma, kojim je predviđeno da se sve odluke donose dogovorom tri naroda i dva entieta, te su dužnosnici Republike Srpske okrenuti saradnji s NATO-om u skladu sa Programom reformi, koje je 2019. godine usvojilo Presjedništvo BiH,“ naglasio je Goganović.

Tokom sastanka, sagovornici su se potsjetili i vremena dogovaranja reforme odbrane, za koju su svi konsatovali da je jedna od najuspješnijih u BiH. Kao zahvalnost za njegov rad u Komisiji za reformu odbrane BiH, zamjenik ministra Galić je uručio Gregorianu Zlatnu plaketu MO BiH.

„Dogovarajući konsenzus o novom odbrambenom sistemu u BiH, postigli smo da niko nije dobio sve što je tražio, ali su svi dobili ono što im je potrebno. Stvorili smo tada zajedničke Oružane snage BiH za budućnost, kao oružane snage za nove generacije,“ zaključio je Gregorian.            

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA