Vijesti

Sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

11.10.2023

U ime ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako, u srijedu 11. oktobra 2023. godine, u Bruxellesu je sudjelovao na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Sastanak na nivou ministara inostranih poslova zemalјa članica NATO-a i partnera, organizirao je u sjedištu NATO-a ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Uz brigadira Faku satanku je prisustvovao i štabni oficir u Vojnom dijelu Misije BiH pri NATO-u, pukovnik Dobrislav Biloš. 

Prisutnima se obratio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je zahvalio na dosadašnjoj podršci te naglasio potrebu i važnost nastavka pomoći Ukrajini u naoružanju i opremi, do konačnog oslobođenja kompletnog teritorija, kojeg je Ruska Federacija zauzela tokom višemjesečne invazije, te ostvarivanju punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Na sastanku su učestvovali predstavnici 50 zemalјa. Pored navedenih, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, načelnik Zajedničkog štaba OS SAD general Charles Brown, koji je ovu dužnost preuzeo prjie 10 dana, kao i novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov. Tokom sastanka, izražena je puna podrška Ukrajini, a saveznici i partneri su najavili nastavak pune podrške i u budućnosti.

Info- Vojni dio Misije BiH pri NATO-u