Vijesti

Ministar Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Kraljevine Nizozemske Nj.E. Van den Doola

16.10.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u nastupnu posjetu je primio 16. oktobra 2023. godine novoimenovanog ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH Nj.E. Henka van den Doola.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima proširenja bilateralne vojne saradnje dviju zemalja, a razmijenjeni su stavovi o sigurnosnoj situaciji u svijetu i regiji, kao i različitim aspektima političkih okolnosti u Bosni i Hercegovini.

Ministar Helez je izrazio zahvalnost što je Kraljevina Nizozemska nedavno u sastavu EUFOR-a razmjestila oko 150 svojih vojnika. On je ocijenio da je to izuzetno važno za očuvanje stabilnosti u zemlji, posebno kad se ima u vidu politički značaj Nizozemske. Helez je istakao važnost nizozemske pomoći koja je pružena Ministarstvu odbrane BiH u proteklim godinama u vidu donacije za NATO TRUST Fond po programu zbrinjavanja prekobrojnih vojnika „Perspektiva“, kao i različite vidove podrške Centru za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) Oružanih snaga BiH.

Helez se osvrnuo i na prošlogodišnju posjetu nizozemske ministrice odbrane Kajse Ollongren Bosni i Hercegovini, kada je posjetila Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari te se izvinila žrtvama genocida koje vojnici UNPROFOR-a nisu uspjeli zaštititi. Istakao je da će ona biti dobrodošla da ponovno posjeti MO BiH. Naglasio je i da je put ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u jedini koji garantira stabilnost te izrazio uvjerenje da velika većina stanovnika BiH to i podržava.

Nizozemski ambasador je naglasio da će njegova zemlja podržavati svako približavanje BiH Briselu. Najavio je i da se radi na tome da Nizozemska ponovno u BiH dobije rezidentnog vojnog atašea, ili u nekoj bližoj prijestolnici, jer se trenutno ta dužnost obnaša iz Beča, što je ministar Helez pozdravio.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA