Vijesti

Ministar Helez sa predstavnicima Generalne agencije za namjensku industriju Kraljevine Saudijske Arabije

17.10.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović razgovarali su 17. oktobra 2023. godine sa guvernerom Generalne agencije za namjensku industriju Kraljevine Saudijske Arabije Nj.E. Ahmadom AlOhalijem i njegovim saradnicima.

U delegaciji Kraljevine Saudijske Arabije bio je i ambasador te zemlje u BiH Nj.E. Osamah Al-Ahmadi.

Ministar Helez i zamjenik ministra Goganović su se zahvalili ambasadoru Al-Ahmadiju i gostima iz Kraljevine Saudijske Arabije na pomoći koja se realizira u okviru programa poboljšanja sigurnosti skladišta naoružanja i municije, infrastrukturnog unapređenja na perspektivnim lokacijama OS BiH na kojima su smještena skladišta naoružanja i municije za potrebe Oružanih snaga BiH, kao i na doprinosu ove prijateljske zemlje na uspostavljanju održivog sistema nad municijom.

Vlada Kraljevine Saudijske Arabije realizira ove programe u koordinaciji sa Programom UN - UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) i Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su se složili u ocjeni da su odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri i prijateljski i da postoji interes i značajan prostor za unapređenje saradnje u drugim oblastima, prije svega na ekonomskom i vanjskotrgovinskom planu.

Na sastanku je zaključeno da do sada nije ostvaren potreban nivo saradnje na planu odbrane, ali da zasigurno postoji obostrani interes da se ubrza procedura i stvore zakonske pretpostavke za uspostavljanje potrebnog okvira za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine.

Jedna od tema razgovora dviju delegacija bilo je pitanje namjenske industrije i mogući oblici saradnje između dvije zemlje u ovoj oblasti.

Ministar Helez i zamjenik ministra Goganović su upoznali goste o činjenici na koji način je strukturirana namjenska industrija naše zemlje, o kapacitetima i mogućnostima postojećih pogona namjenske industrije, kao i o načinima i modalitetima eventualne saradnje u ovoj oblasti.

Tokom sastanka je posebno naglašen značaj ovog segmenta proizvodnje u trenutnoj situaciji, kada se Evropa i svijet suočavaju sa pojačanim sigurnosnim izazovima, gdje kapaciteti namjenske industrije u BiH imaju perspektivu i potreban potencijal da prednjače i budu lideri ovog dijela Evrope kada je u pitanju proizvodnja za potrebe odbrane.

Guverner AlOhali prenio je ministru Helezu pozdrave najviših dužnosnika i ministra odbrane KSA, i naglasio da njegova zemlja izuzetno važnim smatra unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom na svim poljima, a posebno u ovom perspektivnom segmentu, kakav je segment namjenske industrije.

Generalna direkcija za namjensku industriju KSA će ovim putem, ali i kroz naredne posjete, kapacitetima namjenske industrije na području cijele Bosne i Hercegovine sagledati mogućnosti i sačiniti izvještaj nadležnim institucijama u KSA, kako bi se odredili načini, dinamika i programi buduće saradnje u ovoj oblasti.

Na sastanku su, pored ministra Heleza i zamjenika ministra Goganovića, bili prisutni i brigadir Muhamed Dautović, šef Kabineta ministra Salko Beba i desk oficir za saradnju sa KSA Dalila Džamalija.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA