Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez u Bihaću – „Armija RBiH i 5. korpus su nastali iz naroda“

20.10.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na svečanoj ceremoniji obilježavanja godišnjice formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je upriličena 20. oktobra 2023. godine u Bihaću.

U delegaciji MO i OS BiH, pored ministra Heleza, bili su i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, šef Kabineta ministra Salko Beba, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, komandant Brigade taktičke podrške OS BiH brigadir Jasmin Čajić, komandant 5. pješadijske brigade brigadir Emir Kliko, te ostali zvaničnici MO i OS BiH.

Ministar Helez je u obraćanju na svečanoj akademiji, organiziranoj u povodu godišnjice formiranja 5. korpusa, uputio čestitku prisutnima, naglasivši da su Armija RBiH kao i njen 5. korpus nastali iz naroda.

„U teškim vremenima razvijala se vojska iz naroda, a narod na ovim prostorima je želio da bude slobodan, da ne bude potlačen, želio da očuva svoj život, svoju tradiciju i kulturu i svoju domovinu.  Kad to jedan narod želi, a historija je to pokazala, onda nema tog agresora koji ga može pobijediti. To svjedoči put i herojska borba  5. korpusa Armije RBiH“, kazao je u svom govoru ministar Helez.

U svojoj poruci ministar Helez je naglasio da je zbog svoje organiziranosti, hrabrosti i požrtvovanosti, 5. korpus Armije RBiH u narodu prozvan ''Silom nebeskom''.

„Danas kada ponovo živimo u turbolentnim i neizvjesnim vremenima, kada se vrši agresija na Ukrajinu, kada ključa Bliski istok i stvara se nova arhitektura odnosa u svijetu, Armija RBiH, odnosno njena ideja i naslijeđe, treba da bude putokaz kako se brani i čuva naša jedina država Bosna i Hercegovina“, završio je svoje obraćanje ministar Helez.

Ministar Helez je istoga dana imao susret i sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i načelnicima općina tog kantona. Na sastanku se razgovaralo o mogućim oblicima saradnje MO i OS BiH sa općinama i Vladom USK. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA