Vijesti

Ministar Helez se sastao sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Delmasom

23.10.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je 23. oktobra 2023. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH Nj.E. Françoisa Delmasa, sa kojim je razgovarao o bilataralnoj-odbrambenoj saradnji, aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu, te aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Tokom sastanka istaknuta je dosadašnja dobra bilateralna saradnja dvije zemlje, koja se na osnovu godišnjih planova bilateralne saradnje od 2008. realizira u oblasti školovanja oficira Oružanih snaga BiH u Republici Francuskoj, učenja francuskog jezika i deminiranja. U tom kontekstu sagovornici su izrazili želju da se ta praksa nastavi i u budućnosti.

Ministar Helez je informirao ambasadora Delmasa i o planu saradnje za 2024. godine, u okviru kojeg je planirana i jedna pozicija na Ratnoj školi u Francuskoj, na čemu je ministar Helez izrazio zahvalnost Republici Francuskoj.

U pogledu trenutnih svjetskih dešavanja, sagovornici su razgovarali o sukobu Ukraine i Rusije i sukobu Hamasa i Izraela. Ambasador je podsjetio da je u napadu Hamasa ubijeno 30 Francuza, a sedam ih je nestalo. Sagovornici su izrazili zabrinutost zbog stradanja nevinih žrtava i potrebe zaštite civila. Istakli su nužnost humanitarnog djelovanja i pronalaska održivog rješenja kako bi se izbjeglo širenje konflikta.

Ministar Helez je upoznao ambasadora Delmasa o važnosti misije EUFOR-a u BiH i povećanju broja pripadnika u misiji, 14 prioriteta za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, te  ponovio da Bosna i Hercegovina nema alternativu kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u.

Ambasador Delmas je naglasio da EUFOR u BiH ima stabilizirajuću ulogu i podsjetio na podršku koju Francuska pruža ovim snagama. Pozdravio je vojno-politički dijalog Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, te podržao nastojanja Bosne i Hercegovine u ostvarenju njenih strateških ciljeva.

Na kraju, sagovornici su izrazili očekivanja za proširenjem bilateralnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane, a sve sa ciljem stvaranja operabilnijih zajedničkih snaga za učešće u misijama EU i NATO-a.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA