Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić govorio na seminaru Rose-Roth u Švedskoj

24.10.2023

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, na poziv Međunarodnog sekretarijata Parlamentarne skupštine NATO-a, učestvuje u radu 104. seminara „Rose-Roth“ seminara PSNATO-a, koji je u ponedeljak započeo u švedskom gradu Stockholmu.

U utorak 24. oktobra 2023. godine Galić je imao izlaganje na temu „Prevladavanja unutrašnjih i spoljnih izazova za napredak prema euroatlantskim integracijama", pri čemu je govorio o perspektivi Bosne i Hercegovine u svjetskim okvirima.

U svome izlaganju, Galić je istakao da svijet živi u vremenu višestrukih i višedimenzionalnih izazova, koji su za zemlju poput BiH još složeniji. Govoreći o agresiji na Ukrajinu, zamjenik ministra odbrane BiH je naglasio da za BiH poseban izazov predstavlja što je ona tranzitna zemja za migrante sa Bliskog Istoka i sjeverne Afrike već skoro desetljeće.

„Jedna od naših granica je Schengenska i ta činjenica čini BiH još sklonijom za tranzit imigranata. Kao i ostatak Evrope i svijeta, i BiH se suočava sa ekonomskim i energetskim izazovima, porastom inflacije i brzim smanjenjem broja stanovnika, posebno mladih i obrazovanih ljudi. Kako bismo se suočili sa takvim izazovima, svakako nam je potreban multiinstitucionalni i strateški pristup“, konstatovao je Galić.

Kao zamjenik ministra odbrane, istakao je da, unutar odbrambenih institucija, nastoji poboljšati uslove kako bi zvanje vojnika postalo atraktivnije. Situacija je izazovna za sve, međutim, iskoristio je ovu priliku zahvaliti NATO-u, Evropskoj uniji i široj međunarodnoj zajednici na podršci BiH na njenom euroatlantskom putu. Posebno je izrazio nadu da će mandat EUFOR-a u BiH biti produžen u novembru u UN-u, jer se „ova misija pokazala čvrstim garantom našeg sigurnog okruženja.“


Galić je zaključio da će Bosna i Hercegovina nastaviti raditi na svojim zadacima kako bi ispunila kriterije za pristupanje EU i potencijalno NATO-u, neprestano radeći na postizanju koncenzusa svih svojih građana o tome.

„Za malu zemlju u centru Evrope nema bolje i razumnije opcije od pridruživanja euroatlantskoj porodici“, naglasio je zamjenik ministra odbrane Galić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba