Vijesti

Obilježavanje praznika Svih svetih i Dušnog dana otpočelo ceremonijom u Sarajevu

25.10.2023

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođena zamjenikom ministra odbrane BiH Slavenom Galićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajorom Ivicom Jerkićem, komandantom Komande za podršku OS BiH generalmajorom Markom Stojčićem i komandantom 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH brigadirom Martinom Pažinom, 25. oktobra 2023. godine je, u povodu praznika Svih svetih i Dušnog dana, na groblju Sveti Josip u Sarajevu, položila vijence i upalila svijeće poginulim i nestalim braniocima Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO) i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Polaganju vijenaca su prisustvovali i ambasador  Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, vojni ataše RH u BiH brigadir Davor Kiralj, kao i ostali predstavnici MO i OS BiH, predstavnici udruženja proisteklih iz Domovinskog rata te djelatnici više nivoa vlasti u BiH, uključujući i načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića, kao i predstavnike Hrvatskog narodnog sabora.

Glavni kapelan Oružanih snaga BiH don Željko Čuturić izmolio je opijelo za duše pokojnih branilaca. Nakon polaganja vijenaca i molitve za umrle, delegacije su prisustvovale i misi zadušnici u sjemenišnoj Crkvi Svetog Ćirila i Metoda.

U periodu od 25. oktobra do 2. novembra 2023. godine, pripadnici Oružanih snaga BiH će obilježiti praznike Svih svetih i Dušnog dana i na drugim spomen obilježjima u gradovima i kasarnama širom Bosne i Hercegovine. Centralna svečanost održat će se 31. oktobra 2023. godine u Mostaru, na groblju „Masline“ i uz spomenik braniocima pred Hrvatskim domom Herceg Stjepana Kosače te u Katedrali Marije Majke Crkve. 

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA