Vijesti

Ministar Helez u „Pretisu“: Moramo podržati uspješne firme domaće namjenske industrije

27.10.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa saradnicima, 27. oktobra 2023. godine posjetio je tvornicu namjenske industrije „Pretis d.d.“ u Vogošći kod Sarajeva, kako bi podržao njen daljnji poslovni napredak na svjetskom tržištu naoružanja i municije.

Helez je održao sastanak sa menadžmentom „Pretisa“, na čelu sa direktoricom Almirom Zulić, ali i obišao gotovo sve proizvodne pogone. On je razgovarao i sa radnicima ove tvornice, čiji su glavni proizvod različite granate i projektili za artiljeriju i tenkove.

Predstavljajući firmu „Pretis“, direktorica Zulić je istakla kako je nakon teških poslijeratnih godina ova tvornica namjenske industrije sa podmlađenim kadrom konačno stabilizirala svoje poslovanje te počela ostvarivati i važne izvozne rezultate. Ona se posebno zahvalila ministru Helezu što je prepoznao stratešku važnost ove tvornice te konstatirala da je Helez vjerojatno jedini državni ministar koji je nakon dugo vremena posjetio „Pretis“.

„Drago mi je što razmišljate na strateški način i da ste ponovno zapaženi na svjetskom tržištu. Namjenska industrija je oduvijek bila zamajac cjelokupne proizvodnje u našoj zemlji i mi u vlasti moramo iznalaziti modalitete kako vas dalje podržati. Moju podršku ćete zasigurno imati“, kazao je ministar Helez.

Helez je iskoristio priliku i razgovarao sa radnicima u različitim fazama proizvodne linije „Pretisa“. Posebno su ga zanimali uslovi rada te daljnji planovi i perspektiva za sve zaposlene u tvornici, ali i još bolji plasman domaćih proizvoda na zahtjevnom svjetskom tržištu. 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA