Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez u posjetu primio ministricu odbrane Kraljevine Nizozemske Nj.E. Kajsu Ollongren

6.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak, 6. novembra 2023. godine, u službenu je posjetu primio ministricu odbrane Kraljevine Nizozemske Nj.E. Kajsu Ollongren.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Fo2hLXsGenY

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima jačanja bilateralne saradnje BiH i Kraljevine Nizozemske te razmijenjeni stavovi o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Evropi i svijetu te uticaju aktuelne situacije na regiju Zapadnog Balkana.

Ministar Helez se zahvalio na različitim projektima podrške koju je nizozemska vlada pružala Bosni i Hercegovini u prošlosti, poput programa zbrinjavanja otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH „Perspektiva“, kao i podršci Centru za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) na Butmiru. On je izrazio očekivanje da će vojna saradnja dviju zemalja postati intenzivnija, kako kroz NATO-ov paket podrške razvoju kapaciteta OS BiH tako i na bilateralnom osnovu. Naglasio je važnost nedavnog dolaska nizozemskog kontingenta kojim je pojačan EUFOR u BiH, a svi su sagovornici pozdravili činjenicu da je protekle sedmice Vijeće sigurnosti UN produžilo mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini na godinu dana.

Helez je posebno istakao važnost činjenice što je ministrica Ollongren prošle godine posjetila Potočare te iskazala pijetet žrtvama genocida u Srebrenici, kao i žaljenje što nizozemski vojnici tada nisu mogli učiniti više na zaštiti tamošnjeg stanovništva.


Ministrica Ollongren je najavila spremnost za daljnjim razvojem bilateralnih odnosa Nizozemske i BiH te istakla da se radi na tome da se čim prije ponovno uspostavi dužnost nizozemskog vojnog atašea na rezidentnoj bazi u Sarajevu. Naglasila je da će BiH od Nizozemske uvijek imati podršku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Nju je posebno zanimalo kako se sigurnosna situacija u svijetu i regiji može odraziti na stabilnost same Bosne i Hercegovine.

Ministar Zukan Helez je podsjetio da Oružane snage BiH za jednu od glavnih misija imaju zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te da sada nema konkretnih opasnosti za državne granice u tom pogledu. On je izrazio zabrinutost zbog velikog ugrožavanja civila u sukobu Izraela sa Hamasom u Gazi te istakao da borba protiv terorizma i pravo na odbranu ne uključuju pravo na provođenje terora nad civilnim palestinskim stanovništvom. Upozorio je da bi proširenje tog konflikta moglo dovesti do novog vala izbjeglica, koji bi se osjetio i u Bosni i Hercegovini.

Helez je naglasio da podrška Kraljevine Nizozemske, kao članice NATO-a i Evropske unije, ima veliku važnost za put BiH ka euroatlantskim integracijama. Napomenuo je da aktuelna vladajuća struktura posvećena ispunjenju 14 prioriteta za prijavu BiH u punopravno članstvo EU te najavio daljnji napredak na usvajanju ključnih zakona.

Zamjenik ministra Goganović je istakao da nema boljeg puta za BiH od članstva u Evropskoj uniji te naglasio potrebu da se u BiH i regiji vodi stalni dijalog, kako bi se dalje razvilo međusobno razumijevanje i saradnja, u korist mira i stabilnosti cijele Evrope. Po pitanju oružanog sukoba u Ukrajini, Goganović je konstatirao da Bosna i Hercegovina zna šta su tegobe rata te da će se BiH uvijek najprije opredijeliti za mir. Za sukob u Izraelu je konstatirao da je teroristički napad Hamasa na civilno stanovništvo Izraela za svaku osudu, ali da se mora poštovati Međunarodno humanitarno pravo i zaštititi civili na obje stane te sjesti za pregovarački stol.  

Sastanku su prisustvovali i ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Nj.E. Henk van den Dool, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor  Ivica Jerkić,  pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, novoimenovani nerezidentni vojni ataše K. Nizozemske  pukovnik Jurgen Fleischman, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

13 FOTO GALERIJA