Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Goganović razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH

9.11.2023

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović razgovarao je 9. novembra 2023. godine sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Nj.E. Igorom Kalabuhovim.

Na sastanku se razgovaralo o modalitetima odbrambene bilateralne saradnje između dvije zemlje, sigurnosnoj situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i o ulozi EUFOR-ove misije Althea u BiH u svjetlu činjenice da je Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat ove misije za još jednu godinu.

U razgovorima je istaknut značajan stepen ostvarene međusobne saradnje, te konstatirano da postoji prostor za unapređenje i proširenje iste. 

Sagovornici su se složili u ocjeni da je sigurnosna situacija BiH stabilna. U tom smislu je naglašena važna uloga EUFOR-ove misije Althea, koja i dalje ima vitalnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u BiH i čije je prisustvo od velikog značaja.

Zamjenik Goganović je istakao da je Ruska Federacija garant Dejtona i ukazao na potrebu poštivanja istog od strane svih u Bosni i Hercegovini, te istakao značaj očuvanja mira i stabilnosti u zemlji.

Pored zamjenika Goganovića sastanku su prisustvovali i šef Kabineta zamjenika ministra Aleksandar Nikolić, savjetnik Mladen Joksimović, te vojni ataše Ruske Federacije u BiH brigadir Ilya Skrebnev.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA