Vijesti

Zamjenik ministra Galić razgovarao sa vojnim atašeom Republike Francuske

9.11.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, 9. novembra 2023. godine u Sarajevu, razgovarao je sa nerezidentnim vojnim atašeom Republike Francuske brigadirom Pierreom Desjeuxaom, koji je došao u službenu posjetu.

Sagovornici su razgovarali o vojnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Francuske, koja se najvećim dijelom odnosi na školovanje i obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u Francuskoj, kao i saradnju u radu Škole stranih jezika OS BiH u Rajlovcu.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu te izraženo obostrano zadovoljstvo nastavkom misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovni.

„Kao i cijela regija, i Evropa i svijet prolaze izazovan period, kojeg u ovom trenutku karakterizira ruska agresija na Ukrajinu i sukob Izraela i Hamasa na Bliskom istoku. Stradanja nedužnih civila na obje strane Izraela i Palestine velika su tragedija, na koju međunarodna zajednica ne smije zatvarati oči“, konstatirao je u razgovoru zamjenik ministra Galić.

I Galić i brigadir Desjeuxa su izrazili očekivanja da će se vojna saradnja BiH i Francuske dalje širiti. Zamjenik ministra Galić posebno je naglasio potrebu da se razmotre mogućnosti još intenzivnijeg školovanja kadrova MO i OS BiH na vojnim školama u Francuskoj. 

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba