Vijesti

Rukovodstvo MO BiH dostavilo prijedlog kandidata za generalske pozicije Predsjedništvu BiH

10.11.2023

Nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo novi Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine, u skladu sa nadležnostima definiranim Zakonom o odbrani BiH, Ministarstvo odbrane BiH poduzelo je aktivnosti na pripremi prijedloga kandidata za postavljenje na generalske pozicije, u skladu sa novom strukturom.

Na osnovu ostvarenih rezultata u radu, uvažavajući i mnoštvo obavljenih razgovora, te konsultacija koje su realizirane sa našim partnerima, ministar odbrane Helez je, uz saglasnost dva zamjenika, danas, 10. novembra 2023. godine, dostavio Predsjedništvu BiH prijedlog odluka za imenovanje generala i oficira za generalske pozicije, kao i druge akte koji se odnose na unapređenja i penzionisanje dijela sadašnjih generala. 

Očekujemo da Predsjedništvo BiH u skladu sa nadležnostima, a uvažavajući poseban značaj predmetne odluke i važnost vojnog vođstva u svakim oružanim snagama, pa tako i OS BiH, na prvoj narednoj sjednici razmotri prijedloge i donese odgovarajuće odluke.

Naša očekivanja o pravovremenom donošenju odgovarajućih odluka temelji se na obavezi provođenja niza veoma važnih i složenih zadataka koji stoje pred MO i OS BiH na našem euroatlantskom putu.

Građani BiH, ali i naši partneri, od svih nadležnih subjekata u BiH s opravdanjem očekuju pravovremeno donošenje odgovarajućih odluka, prvenstveno iz razloga što uspješan nastavak odbrambene reforme u BiH je ono u šta svi građani, partneri i javnost imaju veliko povjerenje, ali i očekivanja.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba