Vijesti

Ministar Helez na sastanku sa ambasadorom Libije u BiH: Cilj nam je uspostava bilateralne vojne saradnje

10.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u posjetu 10. novembra 2023. godine, Nj.E generala Ahmeda Mohammeda Benghalia, ambasadora Libije u BiH.

Na početku razgovora ministar Helez upoznao je ambasadora Benghalia o aktivnostima MO BiH i Oružanih snaga BiH. Pojasnio je sagovorniku da se kontinuirano radi na dostizanju potrebnih standarda i interoperabilnosti sa EU i NATO snagama, ali i da je svaki vid podrške za postizanje tog cilja od ogromne vrijednosti.

Napomenuo je da je Program reformi BiH u vrhu prioriteta MO BiH. S obzirom na to da BiH i Libija nemaju bilateralnu vojnu saradnju, ministar Helez predložio je pokretanje procedure na uspostavi iste. 

„Libija se pokazala kao prijatelj naše zemlje za vrijeme rata kada ste primili veliki broj izbjeglica. Na tome smo vam zahvalni. Želja nam je da dobijemo i vojnog atešea u BiH i da razvijemo i ekonomsku saradnju naše dvije države“, istakao je ministar Helez.

Ambasador Libije u BiH složio se s ministrom u vezi uspostavljanja bilateralne vojne saradnje.

„Kada sam došao u BiH nekoliko godina poslije rata bio sam iznenađen kako ste brzo napredovali. Volio bih primijeniti vaše iskustvo za napredak i razvoj. Sistem studiranja u BiH bio je na visokom nivou, svi Libijci koji su diplomirali u BiH sada su generali. Volio bih da studenti iz Libije i dalje dolaze u Sarajevo“, kazao je Benghali.

Sagovornici su zaključili da će se maksimalno potruditi da što prije dođe do saradnje između dvije zemlje.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA