Vijesti

U Briselu usvojen tekst Procjene PARP-a za BiH 2022. godinu

10.11.2023

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem, učestvovala je na radnom sastanku na temu “Procjena Procesa planiranja i revizije (PARP) BiH – 2022”, koji je održan 10. novembra 2023. godine u Sjedištu NATO-a u Briselu.

Svrha radnog sastanka je bila da se kroz multinacionalne konsultacije predstavnika NATO članica, pozvanih partnerskih zemalja i BiH izvrši procjena procesa PARP-a Bosne i Hercegovine za protekli period. Procjenom se predstavlja i trenutni status provođenja planova i napredak BiH u pogledu reforme odbrane, transformacije OS BiH, obuke, vježbi i operacija u kojima su učestvovali pripadnici OS BiH.

Krajnji cilj sastanka je bio usvajanje teksta dokumenta, koji će u konačnoj verziji biti upućen na odobrenje ambasadorima - stalnim predstavnicima zemalja članica NATO-a. Delegacija BiH je zahvalila članicama NATO-a za bezrezervnu podršku i saradnju u proteklom periodu te je prenesena informacija o statusu provođenja prihvaćenih obaveza, kao i napretka i provođenja NATO partnerstva.

Na kraju izlaganja, zaklјučeno je da je BiH spremna i odlučna za nastavak provođenja svih započetih aktivnosti i preuzetih obaveza, uz zahvalnost za nesebičnu podršku, kako partnerskim zemljama, tako i NATO Štabu Sarajevo i EUFOR-u, u pogledu provođenja partnerskih ciljeva, razvoju OCC E&F kapaciteta, podršci u programu Izgradnje odbrambenih sposobnosti (DCB), obuci pripadnika OS BiH i cjelokupnom integracijskom procesu.

Predstavnici zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja naglasili su jako dobru saradnju sa BiH, prepoznali napredak BiH u provođenju partnerskih ciljeva te podržali i ohrabrili BiH u nastavku reforme odbrane. Sastanak je završio jednoglasnim prihvatanjem prijedloga teksta za usvajanje dokumenta „Procjena PARP BiH 2022“.  

U delegaciji BiH bili su i otpravnik poslova u Misiji BiH pri NATO-u Goran Pranjić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako sa zamjenikom brigadirom Darijom Pajićem, te saradnici pukovnici Nebojša Stajić i Edin Ahmetović.


Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba