Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez na otvaranju avio-izložbe u Dubaiju: Ne smijemo zaostajati za svjetskim trendovima zrakoplovstva

13.11.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa saradnicima je, u ponedjeljak 13. novembra 2023. godine, prisustvovao otvaranju velike međunarodne zrakoplovne izložbe „Dubai Airshow 23“, koja se ove sedmice održava u najmnogoljudnijem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zrakoplovna izložba u Dubaiju ubraja se među najveće međunarodne izložbe vojnog i civilnog zrakoplovstva, na kojoj ove godine učestvuje više od 1.400 izlagača iz 95 zemalja svijeta. Za gostovanje na izložbi i učešću na desetak pratećih tematskih konferencija prijavilo se 390 visokih vojnih i civilnih izaslanstava.

„Savremene sigurnosne prijetnje od nas zahtijevaju da pratimo i ne zaostajemo za svjetskim trendovima u nadzoru i kontroli zračnog prostora naše države. Važno nam je da se iz prve ruke uvjerimo u kojem smjeru ide vojna zrakoplovna industrija te da sa nekim od najvećih svjetskih proizvođača razmotrimo mogućnosti našeg prilagođavanja tim trendovima. Modernizacija Oružanih snaga BiH je cilj od kojeg nećemo odustati, jer moramo biti u stanju ispunjavati zakonom propisanu misiju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše domovine“, rekao je tim povodom ministar odbrane BiH Zukan Helez.     

Uz ministra Heleza, u delegaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, su i ambasador BiH u UAE Bojan Đokić, komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH brigadir Milorad Krajšumović, šef Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora u Sektoru za politiku i planove MO BiH brigadir Herman Jerman, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i ostali saradnici.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA