Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić na seminaru Rose – Roth: Želimo da naša mala zemlja postane članica EU i NATO alijanse

14.11.2023

Seminar Rose – Roth, 105. po redu, održava se u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH). Seminar organizira Parlamentarna skupština NATO-a, a trajat će do 16. novembra 2023. godine.

Glavna tema je „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju“, a seminar bi trebao okupiti više od 120 parlamentaraca iz država članica NATO-a i partnerskih zemalja, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, eksperte i predstavnike nevladinog sektora.

Program je otvorio predsjedavajući Doma naroda i predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Kemal Ademović. Parlamentarcima i drugim učesnicima obratila se predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kao i visoki zvaničnici PSNATO-a.

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić bio je jedan od govornika tokom rasprave o euroatlantskim integracijama, a ključna tema bili su odnosi naše zemlje sa NATO-om i Evropskom unijom. Zamjenik Galić pozdravio je prisutne, a zatim je u svoje ime i ispred Ministarstva odbrane BiH parlamentarcima poželio dobrodošlicu u našu zemlju.

„Čast mi je da sam jedan od govornika na ovom eminentnom seminaru i ovoj sesiji.  Važno je da Bosna i Hercegovina sa Parlamentom promovira vrijednosti koje su zagovarali diplomati Rose i Roth da se zemljama u tranziciji, partnerima, pomogne u njihovoj političkoj i ekonomskoj reformi. Naša zemlja upravo prolazi takve procese i najbolji rezultati koje ostvarujemo dolaze upravo kao rezultat partnerstava koje imamo sa NATO, kao zemlja EU kandidat, kroz bilateralnu saradnju ili saradnju učešćem u regionalnim inicijativama“, kazao je Galić.

Tokom obraćanja prokomentirao je rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, gdje svakodnevno strada veliki broj civila. „Uz evidentni rizik daljnje eskalacije, oba sukoba već generiraju svoj negativni uticaj na regionalnu, ali i globalnu sigurnost. Za nas iz BiH koji smo prošli kroz strahote rata, posebno je uznemirujuće vidjeti kršenja međunarodnog humanitarnog prava“, naglasio je Galić.

Zamjenik Galić napomenuo je da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH opredijeljeni euroatlantskim integracijama i kontinuirano doprinose ostvarenju tog cilja.

„Mi smo mala zemlja, ali smo, recimo, samo ove godine imali dobar test spremnosti upravljanja kriznim situacijama i kooperativne sigurnosti u više navrata. Izdvojio bih tu razorne zemljotrese koji su u februaru pogodili Republiku Tursku i poplave koje su zadesile Sloveniju. Naše institucije su odličnom koordinacijom, među prvima, uputile jedinice za pomoć, zaštitu i spašavanje i saniranje posljedica, uz koordinaciju sa NATO, i pokazale se izuzetno efikasnim i korisnim“, naglasio je Galić.

Na kraju se zahvalio na pomoći koju je naša zemlja dobila kroz paket podrške BiH u okviru jačanja odbrambenih kapaciteta – DCB.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA