Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez u Dubaiju se sastao sa ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata

15.11.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez u Dubaiju je, u srijedu, 15. novembra 2023. godine, održao službeni sastanak sa izvršnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Nj.E. Muhammedom Ahmedom Al Bouardijem.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i komandant  Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH brigadir Milorad Krajšumović i šef Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora u Sektoru za politiku i planove MO BiH brigadir Herman Jerman, razgovaralo se o mogućnostima bilateralne vojne saradnje BiH i UAE, ali i drugim značajnim aspektima privredne saradnje.

Ministar Helez je zahvalio svom kolegi ministru Bouardiju na pozivu da posjeti avio-izložbu "Dubai Airshow 23" i tom prilikom istakao želju da BiH i UAE čim prije potpišu sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji, koji je već neko vrijeme spreman za potpisivanje.

Ministar je govorio i o aspektima saradnje u oblasti vojne industrije te predložio da se i na tom polju ostvari veća saradnja. Helez je govorio i o mogućnostima razvoja privrednih odnosa, ali se založio i da se vozačke dozvole građana BiH priznaju u UAE, ali i diplome zdravstvenim radnicima iz BiH. Ministar Muhammed Al Bouardi je rekao da mu je poznato da je BiH omiljena destinacija za mnoge turiste iz UAE, kao i da je BiH istaknuta po proizvodnji kvalitetne vode. Naglasio je da će ličnо razmotriti mogućnosti da se čim prije potpiše sporazum o vojnoj saradnji i riješe preostale administrativne prepreke za saradnju na svim ostalim poljima.

„BiH je u našim srcima i učinit ćemo sve da se obostrano učine koraci u razvoju naše saradnje“, rekao ja ministar odbrane Bouardi.

Ministar Helez je na kraju pozvao svog domaćina da lično dođe u BiH, te je nakon zvaničnog sastanka  bio poseban gost na štandovima američkog Boeinga i turske firme Turkish Aerospace.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA