Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić na sastanku Američko-jadranske povelje (A5): Radeći zajedno možemo doprinijeti trajnom miru

16.11.2023

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane BiH, učestvovao je na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje (A5), koji je održan 15. i 16. novembra 2023. godine u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija.

Ministarski sastanak je sadržavao sesije na kojima se govorilo o temama: „Regionalna stabilnost potkrijepljena političkim dijalogom i praktičnom saradnjom“ i ,,Osvrt na zajedničke ciljeve i perspektive u okviru Američko-jadranske povelje“.

U obraćanju prisutnima, zamjenik Galić je rekao kako je regionalni sigurnosni okvir, kao što je A5, već formiran za udruživanje resursa i sposobnosti te kako bi države u regiji trebale uspostaviti otvorene kanale komunikacije i diplomatskog dijaloga za međusobno povjerenje i olakšanje razmjene informacija. Naveo je kako postoji veliki prostor za unapređenje regionalne saradnje i zajedničkih aktivnosti i napora kroz brojne projekte. U tom smislu naglasio je važnost nadogradnje rezultata ovog događaja i nastavak saradnje u budućnosti.

Zamjenik Galić, osvrćući se na temu sesije „Zajednički ciljevi i perspektive unutar ovog okvira“ rekao je kako postaje sve evidentnije da je primarni cilj jačanje političkih, privrednih i društvenih veza radi unapređenja stabilnosti i razvoja. Radeći zajedno, možemo se suočiti sa zajedničkim izazovima, poboljšati regionalnu integraciju i doprinijeti trajnom miru i prosperitetu na Zapadnom Balkanu. Inicijativa A5 naglašava važnost jedinstva i zajedničkih težnji u napredovanju regije prema svjetlijoj budućnosti.

Na kraju sastanka, potpisana je Zajednička izjava ministara odbrane država članica A5.

Na marginama ministarskog sastanka, zamjenik ministra odbrane BiH Galić je imao i niz bilateralnih sastanaka, među kojima sa pomoćnicom državnog sekretara za odbranu, za međunarodne i sigurnosne poslove SAD gospođom Celeste A. Wallander, te sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Srbijom. Tokom bilateralnog sastanka sa SAD-om,  zamjenik Galić se zahvalio gospođi Wallander na kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Američkih Država. Iskazao je značaj uspješne saradnje i podrške koju pružaju za građane BiH te posebno istakao važnost i prisutnost Sjedinjenih Američkih Država u BiH zbog stabilnosti i sigurnosti BiH. Također, zahvalio se za sve što SAD čine za MO i OS BiH te je izdvojio neke od značajnih projekata, kao i one koje su planirani za realizaciju između dvije partnerske zemlje. Pomoćnica Wallander je posebno naglasila da će SAD snažno nastaviti podržavati BiH te da će se saradnja umnogome intenzivirati.

Američko-jadranska povelja je regionalna partnerska inicijativa pokrenuta od strane Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država 2003. godine, a od 2008. godine aktivni učesnici ove inicijative su Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Glavni cilj ove inicijative je pružanje podrške euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi.

Zajedno sa zamjenikom Galićem, u delegaciji na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju, bili su šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Nikolić, šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju u Sektoru za međunarodnu saradnju Senka Zeljaja i stručna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Elma Subašić.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba