Vijesti

Ministar odbrane BiH Zukan Helez na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom

20.11.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez sastao se 20. novembra 2023. godine sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.
Video-prilog: https://www.youtube.com/watch?v=e3-SHrIb-dU

Sastanku su, pored ministra Heleza, prisustvovali i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je ujedno i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om.

Na zajedničkom sastanku predstavnika Bosne i Hercegovine i generalnog sekretara NATO-a razgovaralo se o napretku naše zemlje na euroatlantskom putu, kao i o reformama koje su provedene i koje je potrebno nastaviti  u okviru „Programa reformi BiH“.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i konstatirali da je u vremenu pojačanih sigurnosnih izazova, posebno nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i najnovijih dešavanja na Bliskom istoku, potrebno posvetiti pažnju miru i sigurnosti u našoj zemlji i jačati odbrambene i sigurnosne kapacitete Bosne i Hercegovine.

U razgovoru je naglašena činjenica da su NATO saveznici snažno opredijeljeni da podrže nastojanja naše zemlje da provede potrebne reforme, da ojača državne institucije i da i dalje bude pouzdan partner alijansi kada je u pitanju doprinos očuvanju mira i sigurnosti u regiji i u svijetu.

Zbog toga je od krucijalne važnosti NATO „Paket podrške za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine“ (DCB)  koji je odobren na NATO samitu u Madridu prošle godine, čija je implementacija otpočela i čiji su rezultati već vidljivi i višestruko korisni za Oružane snage BiH.

Ministar odbrane Zukan Helez je nakon sastanka izjavio da je posjeta generalnog sekretara NATO-a našoj zemlji od izuzetne važnosti, te da je delegacija Vijeća ministara BiH na sastanku upoznala gosp. Stolteberga o realiziranim aktivnostima po pitanju „Programa reformi BiH“, kao i o drugim važnim pitanjima za sigurnost, stabilnost i ekonomski prosperitet naše zemlje.

Ministar je ovom prilikom posebno naglasio značaj punopravnog članstva naše zemlje u NATO-u, što bi dovelo do snažnijeg privrednog razvoja države BiH u cjelini zaustavilo odlazak mladih ljudi sa ovog područja i učvrstilo mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope.

„Generalni sekretar NATO-a posebno je pohvalio naš uspjeh u osposobljavanju naše bataljonske borbene grupe, koja je uspješno završila obuku i proces ocjenjivanja po NATO standardima (NEL 2) i na taj način postala konkurentna za NATO bazen snaga, za NATO vođene operacije podrške miru, što je veliki uspjeh naših Oružanih snaga“, kazao je ministar Helez.

Generalni sekretar NATO-a je ovom prilikom naglasio da NATO saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali da su zabrinuti zbog secesionističkih izjava i retorike podjela.“

Govorilo se o malignom vanjskom uticaju, posebno onom iz Rusije što prijeti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme, „ali svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku“, naglasio je ovom prilikom Stoltenberg.

On je još kazao da NATO Štab Sarajevo pruža podršku misiji Evropske unije Althea EUFOR, te da NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije, kao i to da NATO podržava naša reformska nastojanja, uključujući i Paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti.

Generalni sekretar NATO svoje aktivnosti nastavlja brojnim radnim sastancima u sjedištu NATO Štaba Sarajevo, gdje će se sastati sa vojnim zapovjednicima OS BiH, NATO Štaba i EUFOR-a.    

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

                                      

5 FOTO GALERIJA