Vijesti

Zamjenici ministra odbrane BiH Galić i Goganović primili zamjenika komandanta Kopnene vojske SAD u Evropi i Africi generala Rohlinga

20.11.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u ponedjeljak, 20. novembra 2023. godine u službenu je posjetu primio zamjenika komandanta Kopnene vojske SAD-a u Evropi i Africi (USAREUR-AF DCG) generalpukovnika Andrewa Rohlinga.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i zamjenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Deborah Mennuti, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović te vojni ataše SAD u BiH brigadir Eric Adams i ostali saradnici, razgovaralo se o bilateralnoj vojnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i mogućnostima unapređenja te saradnje, posebno u pogledu zajedničkih obuka i vježbi.

Zamjenik ministra Galić je istakao da je nemjerljiva važnost strateškog partnerstva BiH sa SAD-om, kako na polju ostvarivanja euroatlantskih integracija BiH, tako i daljnjeg razvoja Oružanih snaga BiH. On je naglasio kako je svaka daljnja podrška američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje  jedinica OS BiH, a posebno kad su u pitanju jedinice deklarisane za međunarodne operacije, deminiranje i zračne snage.

Sagovornici su posebno naglasili važnost ove saradnje za jačanje mira, stabilnosti i sigurnosti u cijeloj regiji.

Zamjenik ministra Goganović je u tom pogledu istakao važnost činjenice što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je naglasio da je saradnja sa NATO-om prihvatljiva i za entitet Republiku Srpsku, radi očuvanja Dejtonskog sporazuma te da je očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti imperativ za sve. 

General Rohling je zahvalio domaćinima na obostranoj želji da se vojna saradnja dalje razvija, te naglasio spremnost da se još više učini u tome smjeru. Svoju posjetu BiH general Rohling nastavlja u utorak, sastankom sa predstavnicima Zajedničkog štaba OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA