Vijesti

Delegacija MO BiH na sastanku inicijative SEDM u Ankari

23.11.2023

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, predvođena sekretarom MO BiH Muhamedom Smajićem, učestvovalа je na Sastanku ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM), koji je u srijedu, 22. novembra 2023. godine, održan u Ankari, u Republici Turskoj.

Tema sastanka, na kojem je prisustvovao i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju  Zoran Šajinović, bila je unapređenje regionalne sigurnosti, stabilnosti i saradnje u Jugoistočnoj Evropi, kao i jačanje dobrosusjedskih odnosa. Također je razmatrana i sigurnosna situacija te su razmijenjena mišljenja o uticaju koji ruska agresija na Ukrajinu ima na područje Jugoistočne Evrope.

Sekretar Smajić je u svom izlaganju istakao da BiH prepoznaje inicijativu SEDM, kao jednu od važnih regionalnih foruma, uključujući njenu političku i sigurnosnu dimenziju. Također, snažno su podržani ciljevi predstavljeni od strane predsjedavajućeg, kao što je potvrda opredijeljenosti za jačanje političke i vojne saradnje te je iskazana podrška članicama SEDM-a u njihovim aspiracijama ka NATO-u.

Također, naglašeno je i da MO BiH, bez obzira na izazove, predano radi na ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva, koji se odnose na ispunjavanje uslova  za pridruživanje EU i NATO-u. Konstatirano je da za realizaciju plana modernizacije OS BiH, veliku podršku BiH ima paketom pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta (DCB). U pozitivnom svjetlu je ocijenjeno angažiranje Oružanih snaga BiH koje su ranije ove godine uputile timove za spašavanje i jedinicu za sanaciju posljedica prirodnih nepogoda u Republiku Tursku i Republiku Sloveniju.

Tokom ovog ministarskog sastanka, delegacija MO BiH je održala bilateralni sastanak sa delegacijom Republike Turske te je razgovarano o dinamici realizacije Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji, na osnovu kojeg će OS BiH dobiti modernu opremu za bataljonsku grupu lake pješadije, kao i o projektu školovanja pilota helikoptera OS BiH u Republici Turskoj. Pri tome te je iskazana zahvalnost na doprinosu Republike Turske u razvoju paketa pomoći DCB.

Na marginama sastanka, delegacija MO BiH je imala susrete i razgovore sa delegacijama Republike Bugarske, Crne Gore, Rumunije i Republike Srbije. Pored ovih delegacija, na sastanku su učestvovali i predstavnici R. Albanije, R. Hrvatske, Grčke, R. Italije, R. Sjeverne Makedonije, R. Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Crne Gore, Gruzije i Moldavije.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA