Vijesti

Zamjenik ministra Galić sa ambasadorima zemalja NATO-a posjetio Centar za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću

4.12.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, u ponedjeljak, 4. decembra 2023. godine, posjetio je Centar za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću kod Sarajeva, zajedno sa komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Pamelom McGahа i ambasadorima 13 zemalja NATO-a akreditiranim u BiH.

Cilj posjete bio je da se razmotre najnužnije potrebe za infrastrukturna ulaganja i modernizaciju objekata na ovoj vojnoj lokaciji, radi poboljšanja uslova života i rada. Sastanku u kasarni OS BiH „Zaim Imamović“ u Pazariću prisustvovao je i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa zamjenikom generalmajorom Ivicom Jerkićem, generalnim inspektorom MO BiH brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem i predstavnicima ambasada Belgije, Kanade, Hrvatske, Češke, Finske, Mađarske, Italije, Crne Gore, Norveške, Rumunije, Slovenije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva.

U prigodnom obraćanju, zamjenik ministra Galić je naglasio da je ovogodišnje povećanje vojnog budžeta i povećanje plata donekle unaprijedilo lični standard vojnog personala, ali da rekonstrukcija i modernizacija objekata i infrastrukture ostaje veliki izazov. Istakao je da je u tome važna pomoć partnerskih zemalja te zahvalio svima koji su do sada pomogli OS BiH na tom polju.

„Naši prioriteti su objekti u kojima cjelodnevno boravi i radi vojni personal te lokacije skladištenja ubojitih sredstava, čija sigurnost mora biti imperativ. Međutim, prioritet svih prioriteta su objekti u našim centrima za obuku, u kojima mladići i djevojke, koji pristupaju u vojnu službu, imaju prvi fizički kontakt sa vojnom organizacijom i vojničkim životom“, istakao  je Galić, napominjući da je Centar za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću dobar primjer za to.

Tokom posjete, komandant Centra za osnovnu obuku OS BiH pukovnik Alem Kaplan prezentirao je stanje infrastrukture u ovom centru i glavne prioritete za rekonstrukciju i modernizaciju, a koji se odnose na ulaganja u prostorije za smještaj, ishranu i slobodne aktivnosti kandidata na obuci.

Prezentaciju o modernizaciji infrastrukture Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavila je ekspert za infrastrukturu u NATO Štabu Sarajevo gospođa Amila Gačanović.

Nakon sastanka, uslijedio je obilazak objekata za smještaj kandidata, kuhinjskog i trpezarijskog bloka i sportske sale.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA