Vijesti

Zamjenik ministra Galić sa njemačkim vojnim atašeom potpisao tehnički aranžman za modernizaciju skladišta OS BiH u Visokom

6.12.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, u srijedu, 6. decembra 2023. godine u Sarajevu, potpisali su tehnički aranžman donacije sredstava za modernizaciju skladišta Oružanih snaga BiH u Visokom.

Pismo o finasijskom transferu sredstava SR Njemačke za ovaj projekt ovom prilikom je potpisao vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UN-ovog Razvojnog progama (UNDP) za BiH Sylvain Merken. Donacija u visini 1,350.000 eura unaprijedit će uslove čuvanja naoružanja u skladištu OS BiH „Teufik Buza" u Visokom.

Kako je naglasio njemački vojni ataše pukovnik Nolte, ova finansijska sredstva dio su ukupne njemačke pomoći od oko 6,7 miliona eura, koje je Vlada SR Njemačke ove godine izdvojila za modernizaciju objekata OS BiH na lokacijama širom Bosne i Hercegovine, kao i za prvu seriju novih terenskih uniformi OS BiH.

„Savezna Republika Njemačka je naš dokazan i pouzdan partner, a što je posebno potvrđeno kroz različite projekte kojima smo ove godine unaprijedili uslove života i rada naših vojnika. Posebno je to važno kad se odnosi na naše centre za obuku, jer mladi koji stupaju u vojnu službu u tim centrima stiču onaj prvi utisak o Oružanim snagama BiH kojima su se tek pridružili“, istakao je Galić.

Zamjenik ministra odbrane BiH je zahvalio Vladi SR Njemačke, ali i UNDP-u, koji je podržao ovu inicijativu SR Njemačke i pridružio se projektu. Pukovnik Notle je istakao da njemačka strana daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama te podržava OS BiH u njenim aktivnostima.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA