Vijesti

Ministar Helez u službenoj posjeti Republici Češkoj

7.12.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa saradnicima, od 7. do 8. decembra, na poziv ministrice odbrane Republike Češke Jane Černochovae boravi u službenoj posjeti ovoj zemlji, gdje će prisustvovati ministarskom sastanku V4+CEDC+Western Balkans Defence Ministerial Meeting (CEDC).

Po dolasku u Prag, ministar Helez se susreo 7. decembra 2023. godine sa predstavnicima Češko-bosanskohercegovačke privredne komore, gdje mu je sagovornik bio jedan od predstavnika komore Tarik Altunbabić. 

Predstavnici Komore upoznali su ministra sa svojim radom, a kako su kazali, cilj im je da pomažu kompanijama jedne i druge zemlje, omogućavaju brži pristup tržištu zemalja Zapadnog Balkana i Republike Češke. Tokom razgovora sagovornici su se složili da Komora djeluje kao katalizator u području unapređenja poslovanja, kao i u uklanjanju svih vrsta barijera u svrhu omogućavanja brže i jednostavnije poslovne saradnje.

Tokom razgovora ministar je iskazao zadovoljstvo zbog dobre organizacije naših privrednika u zemljama EU, te im se zahvalio što nastoje pomoći privredi BiH i njenim građanima.

Nakon sastanka sa predstavnicima Komore, ministar Helez se, u organizaciji ambasadorice BiH u Republici Češkoj Martine Mlinarević Sopta, susreo sa veteranima Oružanih snaga R. Češke, pukovnikom Ladislavom Sornasom i zamjenikom predsjednika Udruženja veterana OS Češke veteranom Otakarom Štokrom, koji su svojevremeno bili učesnici mirovne misije IFOR/SFOR, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je bila prilika da se ministar Helez zahvali veteranima na doprinosu u implementaciji i provođenju mira u BiH u okviru NATO-ove mirovne misije od 1995. do 2004. godine.

„Hvala vam što ste bili dio mirovnih napora i doprinijeli stabilizaciji mira u našoj zemlji nakon stravičnog rata i velikih stradanja stanovnika BiH u proteklom periodu. Ponosan sam što Bosna i Hercegovina danas, također, ima kapacitete da bude dio globalnih napora u očuvanju mira u svijetu kroz učešće pripadnika OS BiH u mirovnim misijama“, kazao je ministar Helez.

Nakon sastanka i prijema u Ambasadi za veterane OS Republike Češke, ministar Helez će prisustvovati službenoj večeri za učesnike CEDC ministarskog sastanka, čiji domaćin je ministrica odbrane Republike Češke Jana Černochova.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA