Vijesti

Snažna međunarodna saradnja MO BiH: Potpisana četiri plana bilateralne vojne saradnje u jednom danu

30.1.2024

U sklopu bogate i vrlo aktivne međunarodne saradnje, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, u utorak, 30. januara 2024. godine, potpisalo je čak četiri plana bilateralne vojne saradnje u jednom danu.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović stavio je potpis na pojedinačne planove zajedničkih aktivnosti za narednu godinu sa Asocijacijom vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u BiH te vojnim atašeima Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuske Republike i Republike Poljske.


Godišnji plan saradnje MO BiH i Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika potpisao je doajen vojno-diplomatskog kora u BiH rumunski vojni ataše brigadir Robertino-Cristian Ciobanu u prisutnosti vojnih atašea Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovačke Republike, Republike Poljske i Republike Srbije, kao i pomoćnika vojnog atašea Republike Austrije.  

„Naša izvrsna saradnja iz proteklih godina nastavlja se i ove godine. I ovogodišnji plan omogućuje da na najbolji način iskoristimo saradnju oružnih snaga naših zemalja i Oružanih snaga BiH“, rekao je brigadir Ciobanu.


U ime Ministarstva odbrane UK, plan bilateralne saradnje potpisao je pukovnik Edward Taylor. Planom su obuhvaćene 72 zajedničke aktivnosti u BiH i Ujedinjenom Kraljevstvu, kojim se potvrđuje značajan angažman MO UK na podršci euroatlantskim integracijama BiH.


Nerezidentni vojni ataše Francuske Republike brigadir Pierre Desjeux potpisao je plan u ime francuskog MO. Pomoćnik ministra Šajinović je tom prilikom istakao značaj Francuske u savremenim međunarodnim odnosima, usmjerenim ka miru i stabilnosti.


U ime poljskog MO plan bilateralne vojne saradnje za ovu godinu potpisao je nerezidentni vojni ataše Republike Poljske kapetan bojnog broda Zbigniew Romanowski. Šajinović je naglasio da značaj Poljske u euroatlantskim odnosima vidljivo raste te da će međusobna saradnja biti od velike vrijednosti za MO i OS BiH.            

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba