Vijesti

Helez ugostio mađarskog ministra odbrane Bobrovniczkyја: Podržavamo članstvo BiH u EU i NATO savez

30.1.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u utorak, 30. januara 2024. godine, u službenu posjetu je primio ministra odbrane Mađarske Nj.E. Kristófa Szalay-Bobrovniczkyја.

Ministar Helez zahvalio se mađarskom ministru na posjeti, rekavši da je sretan zbog prijateljskog odnosa između dvije zemlje. Tokom sastanka razgovarali su o vojno-političkoj saradnji, ekonomiji, bilateralnoj saradnji, a u fokusu razgovora bio je euroatlantski put BiH u EU i NATO savez.

„Naše zemlje su geografski blizu, te kao takve dijele političke, sigurnosne, ekonomske i druge izazove sa kojima se Evropa susreće. Na vojnom planu važno je istaći da BiH i Mađarska ostvaruju saradnju na polju obuke. U toku je proces usaglašavanja Plana bilateralne vojne saradnje između MO BiH i MO Mađarske za 2024. godine“, kazao je Helez.

Ministar je istakao da je BiH trenutno jedina država koja učestvuje u NATO Akcionom programu za članstvo (MAP), te je jedan od najaktivnijih NATO partnera koji koriste sve raspoložive instrumente partnerske saradnje.

„Najsveobuhvatniji okvir za našu saradnju sa NATO je Program reformi, čija forma i suština potpuno prati formu i sadržaj, uobičajenog instrumenta u okviru MAP-a, a to je Godišnji nacionalni program (ANP)“, kazao je ministar odbrane BiH.

Ministar je dodao da naša zemlja ima sve više podrške od članica NATO-a na bilateralnoj osnovi, te se zahvalio Bobrovniczkyјu za doprinos Mađarske kroz Paket podrške za jačanje odbrambenih kapaciteta OS BiH (DCB). Tokom razgovora istaknuo je da BiH radi na ispunjavanju 14 prioriteta za početak pregovara pristupanja EU.


Ministar odbrane Mađarske naglasio je da njegova delegacija u našoj zemlji boravi u sastavu predsjedničke delegacije, što je pokazatelj koliko im je BiH važna.

„Mađarska čvrsto podupire teritorijalni integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Zainteresovani smo za stabilnost ovog dijela Balkana i vaše zemlje. Čvrsto podupiremo prijem BiH u EU, mišljenja smo da su nam potrebne nove članice. Posvećeni smo misiji „Althea“ EUFOR u BiH, zato sam odredio našeg najboljeg generala Lászlóa Sticza da u narednom periodu vodi ovu misiju. Uvjeravam se da će novi komandant biti u potpunosti profesionalan i posvećen svojoj dužnosti“, kazao je Bobrovniczky.

Naglasio je da mu je drago čuti da se BiH može pohvaliti brojnim aktivnostima kada je u pitanju NATO savez. „Mađarska je postala članica NATO-a prije 25 godina i veoma smo posvećeni Savezu putem brojnih aktivnosti kojim doprinosimo zajedničkim naporima alijanse na očuvanju mira u svijetu. Naši pripadnici su učesnici velikog broja misija pod vodstvom NATO-a i Mađarska će podržati vaše napore prema članstvu u NATO savez, a to radimo zbog toga što želimo sigurnost i stabilnost BiH“, kazao je ministar odbrane Mađarske.

Zamjenik Galić se zahvalio mađarskom ministru na podršci BiH. „Drago nam je što radite na poboljšavanju političke, vojne i ekonomske saradnje između dvije zemlje. Nadam se da će nam vaše predsjedavanje EU u drugoj polovini godine pomoći da budemo bliže članstvu u EU i NATO“, poručio je Galić.

Zamjenik Goganović je naglasio da je Mađarska dokazani prijatelj BiH i svih njenih naroda. „Čestitam vam što sutra zvanično preuzimate predsjedavanje misijom „Althea“ EUFOR u našoj zemlji. Ubijeđen sam da će general dobro raditi svoj posao. Želim istaći da će saradnja MO BiH sa EUFOR-om biti na prioritetnoj listi“, kazao je Goganović.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA