Vijesti

Ministar Helez ugostio delegaciju Sjevernoatlanskog vijeća na lokaciji OS BiH „Rajlovac“ - Put BiH ka NATO-u i EU nema alternativu

2.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez bio je domaćin delegaciji Sjevernoatlanskog vijeća (NAC – NATO) na lokaciji Oružanih snaga BiH „Rajlovac“ 2. februara 2024. godine. Gostujućoj delegaciji NAC-a, koju je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană, te predsjedavajućem Vojnog komiteta Sjevernoatlantskog saveza (NATO) admiralu Robu Baueru i ambasadorima zemalja članica NATO-a prikazan je dio opreme i predstavljeni planirani infrastrukturni projekti koji se realiziraju u okviru NATO-ovog programa Izgradnje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta (The Defence Capacity Building - DCB).

Video-prilog: https://www.youtube.com/watch?v=QQ6pvGJi7B8

U okviru posjete lokaciji Oružanih snaga BiH, delegacija NAC-a je imala priliku vidjeti i specijaliziranu vojnu opremu koju koristi bataljon vojne policije, vojnoobavještajni bataljon i jedinica za zračnu evakuaciju te opremu koja se koristi za medicinsku evakuaciju. Na taj način gosti su zapravo imali priliku vidjeti sopstvenu podršku Oružanim snagama BiH koja je realizirana kroz NATO program Izgradnje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta (DCB), a kojim se značajno povećava nivo spremnosti i operativne sposobnosti Oružanih snaga BiH. Također, delegacija NAC-a je obišla i najprioritetnije infrastrukturne projekte za rekonstrukciju objekata planirane u okviru paketa DCB.

„Kroz paket podrške DCB ubrzan je proces opremanja i modernizacije OS BiH. Za sve ovo, za posjetu Bosni i Hercegovini, i svaku drugu vrstu podrške i pomoći, hvala našim partnerima iz NATO saveza“, poručio je ministar Helez i dodao da će BiH, pored svih izazova sa kojima se suočava, istrajati na ispunjavanju potrebnih uslova i usvajanja NATO standarda. „Put Bosne i Hercegovine ka NATO-u i EU nema alternativu i to je naš strateški cilj“, rekao je ministar Helez u obraćanju prisutnima.


Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană istakao je da su Oružane snage BiH multietničke „i o njihovim sposobnostima smo imali priliku upoznati se u misiji u Afganistanu“, rekao je Geoană. „Hvala na prilici što možemo nastaviti poboljšavati našu političku i praktičnu saradnju. Vaša sigurnost je bitna i za Zapadni Balkan i Evropu. Ova posjeta je jako važna i za politički dijalog i za praktičnu saradnju. Na vama je da odlučite o vašoj budućnosti, a u NATO-u ćete uvijek imati iskrenog prijatelja da ostvarite vaše ciljeve. Vašim pripadnicima prenesite našu zahvalnost i ova posjeta će vam pružiti veliku pomoć,“ zaključio je zamjenik generalnog sekretara NATO-a Geoană.

Prije posjete kasarni Rajlovac u Sarajevu, delegacija Svjevernoatlanskog vijeća (NAC-NATO) u sali Swiss hotela odslušala je brifing o dosadašnjoj implementaciji DCB – paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

19 FOTO GALERIJA