Vijesti

Zamjenik ministra odbrane Goganović na otvorenju međunarodne konferencije članova parlamenata i vjerskih lidera u Sarajevu

12.2.2024

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović prisustvovao je 12. februara 2024. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH otvorenju međunarodne konferencije „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot”.

Među brojnim učesnicima konferencije, koja je okupila predsjednike i članove parlamenata, vjerske lidere, predstavnike civilnog društva, članove akademske zajednice iz velikog broja država, Goganović je svojim prisustvom, kao zamjenik ministra odbrane BiH, želio dati svoj doprinos izgradnji suživota i tolerancije među svim narodima u BiH.

„Mišljenja sam da sistem odbrane i multietničke OS BiH posebno imaju odgovornost na svaku izgovorenu riječ i postupak i obavezni su razvijati toleranciju, međusobno poštovanje i uvažavanje unutar sistema odbrane kako bi se razvijale zajedničke OS BiH.

Mir ne smije imati alternativu, a u izazovnim vremenima u kojima živimo, od ključne važnosti je da svi zajedno radimo na dijalogu i izgradnji povjerenja, razumijevanja i odgovornosti za budućnost. Širenje mržnje nije prihvatljivo i svako takvo djelovanje mora biti strogo kažnjeno.

Dejtonski mirovni sporazum definirao je BiH kao multietničku i samo razvijanjem suživota, tolerancije i međusobnim uvažavanjem možemo je razvijati i voditi ka Evropskoj uniji, što je u interesu svih naroda u BiH. Politički i vjerski lideri su ključni faktori za izgradnju suživota i mira, a načelo je jednostavno, ne trebamo raditi drugima, ono što ne želimo da drugi rade nama“, poručio je zamjenik ministra Goganović.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba