Vijesti

Delegacija Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti (DCAF) posjetila Ministarstvo odbrane BiH

13.2.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović primio je 13. februara 2024. godine u službenu posjetu delegaciju Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti (DCAF).

Delegacija DCAF-a, voditelj programa za reformu sigurnosnog sektora Alexander Walsh i savjetnica u Sektoru za međunarodna savjetovanja Viola Csordas, interesovali su se o rezultatima Ministarstva odbrane BiH na polju poboljšanja upravljanja ljudskim resursima, što je jedna od misija ovog centra. Gosti su također htjeli da čuju i o izazovima sa kojima se susreće odbrambeni sistem u oblasti finansija, personala, nabavki, strukturi, organizaciji i personalnoj popunjenosti OS BiH, odnosno o područjima u kojima mogu da pruže podršku kroz realizaciju međunarodnih projekata.

Zamjenik ministra Goganović upoznao je prisutne o svim temama koje su zanimale delegaciju DCAF-a, ukazao na nužnost poboljšanjа uslova boravka i rada pripadnika OS BiH na vojnim lokacijama i njihovog materijalnog statusа. „Lična primanja i bolji uslovi boravka i rada na vojnim lokacijama sigurno će doprinijeti da se poveća i zainteresovanost mladih da postanu dio odbrambenog sistema, što je u prošloj godini i učinjeno“, rekao je Goganović. Pored toga, Goganović je ukazao i na važnost  školovanja, obrazovanja i obuke profesionalnih vojnih lica unutar odbrambenog sistema i svakako opremanja Oružanih snaga BiH, kao ključnih faktora za funkcionalne i operativne Oružane snage BiH.

Također, sagovornici su razgovarali i o saradnji MO BiH sa drugim zemljama koje pružaju podršku OS BiH u razvoju njihovih kapaciteta, te područjima u kojima Oružane snage BiH pružaju podršku drugim zemljama, odnosno učešću pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru i procesu deminiranja, te pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih nesreća.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA