Vijesti

Komandant EUFOR-a Sticz u nastupnoj posjeti MO BiH: Svjestan sam svoje dužnosti, tu sam da BiH pružim punu podršku

13.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem primio je u utorak, 13. februara 2024. godine u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a generalmajora Lászla Sticza.

Ministar Helez na početku sastanka čestitao je Sticzu na preuzimanju odgovorne i visoke dužnosti, ali je i izrazio zadovoljstvo što su se konačno sastali.

„Ne trebam naglašavati koliko je uloga EUFOR-a važna u održanju sigurnog i stabilnog okruženja u podršci obuke naših Oružanih snaga i ekspertizi koju od vas imamo u procesu uništavanja viškova naoružanja i municije. EUFOR ima jako važnu ulogu u BiH definisanu u Aneksima 1A i 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma i ostaje najpouzdaniji garant sigurnosti na ovom području“, kazao je Helez.

Ministar je komandanta EUFOR-a informisao o ključnim aktivnostima. Naglasio je da naša zemlja prolazi prilično izazovan period.

„U takvom okruženju, jedno od važnih olakšanja za nas je bilo i posljednje produženje Misije „Althea“ EUFOR od strane Vijeća sigurnosti UN, ali zasigurno i uslovnija klima da pojačamo dinamiku ispunjavanja prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU“, naglasio je Helez.

Također, ministar je naglasio da period privremenog finansiranja ograničava svaki ozbiljniji projekat i usporava redovni plan nabavki u MO i OS BiH.

General Sticz se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici, rekavši da je sretan što mu je povjerena dužnost vojnog predstavnika EU.

„Za mene je zaista saradnja sa Ministarstvom odbrane BiH i Ministarstvom sigurnosti BiH najvažnija. Od 22. januara zvanično se predstavljam kao komandant EUFOR-a. Svjestan sam svoje misije i dužnosti zato sam tu da dam punu podršku bh. vlastima. Pristranost, otvorenost i iskrenost su ključni za zdravu saradnju i napredak“, kazao je komandant EUFOR-a.

Zamjenik ministra za upravljanje resursima Goganović čestitao je Sticzu i poželio mu uspjeh na dužnosti komandanta EUFOR-a. „Želim da naglasim značaj misije „Althea“ EUFOR u BiH i vašu posvećenost našoj zemlji. Saradnja MO BiH sa EUFOR-om je sigurno na listi naših prioriteta, dosta je oblasti gdje zajedno možemo raditi i sarađivati. Sigurna BiH doprinosi sigurnosti u čitavoj Evropi“, naglasio je Goganović.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA