Vijesti

Zamjenik ministra Goganović u nastupnu posjetu primio vojnog atašea Republike Bugarske

14.2.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović u srijedu, 14. februara 2024. godine, u nastupnu je posjetu primio vojnog atašea Republike Bugarske u BiH pukovnika Georgija Ivanova Todorova.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Bugarske i mogućnostima proširenja te saradnje. Obostrano je konstatirano da BiH i Bugarska gaje dobre prijateljske odnose te da je dobrodošla svaka saradnja oružanih snaga obje zemlje.

Pukovnik Todorov je istakao da je Bugarska spremna učestvovati u NATO-ovom programu izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCB) Bosne i Hercegovine, posebno na polju pomoći u razvoju vojne policije i sposobnosti medicinske evakuacije zračnim putem. Ponudio je usluge obuke i edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH na bugarskoj vojno-medicisnkoj akademiji, kao i Centru izvrsnosti za upravljanje krizama i odgovoru na prirodne katastrofe. Pukovnik Todorov je istakao da Bugarska u potpunosti podržava Bosnu i Hercegovinu na putu euroatlantskih integracija te naglasio spremnost da u tome cilju iskaže bilo kakvu pomoć.

Zamjenik ministra Goganović je konstatirao da je Bugarska ponuda i više nego dobrodošla te da će se zajednički pronaći najbolji modaliteti izvođenja projekata na obostranu korist. On je posebno istakao kako je saradnja sa Republikom Bugarskom važna i za regionalnu stabilnosti te da od stabilnosti regije zavisi i stabilnost cijele Evrope. Naglasio je da će Bosna i Hercegovina u kontekstu burnih međunarodnih okolnosti uvijek biti za mir.   

Sastanku su prisustvovali i sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić i šef Kabineta ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Nikolić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA