Vijesti

Ministar Helez u posjetu primio predstavnike Memorijalnog centra Sarajevo: Cijela BiH treba znati koji su nam datumi važni

20.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u posjetu predstavnike Memorijalnog centra Sarajevo u utorak 20. februara 2024. godine.

Sagovornici su razgovarali o Memorandumu o razumijevanju i saradnju koji je potpisan između MO BiH i Fonda Memorijala KS, 2022. godine.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić prisutne je upoznao s činjenicom da je Memorijalni centar Sarajevo, pravni nasljednik Fonda Memorijala KS.

Ministar Helez je čestitao direktoru Kulaniću na neiscrpnom radu i aktivnostima koje realizuju, rekavši da stoji na raspolaganju za dalju saradnju i svaku vrstu pomoći koju može pružiti MO BiH.

Teme sastanka bile su i saradnja sa 2. pješadijskim (rendžerskim) pukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, projekti obilježavanja značajnih datuma i događaja iz perioda OOR-a 1992- 1995., kao što je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike BiH, te arhiv Armije Republike BiH u Rajlovcu.

“Prijatno sam iznenađen koliko ste do sada uspjeli uraditi, od nekoliko vaših projekata ne zna se koji je bolji. Mislim da treba više učiti o našoj historiji u školama, a vaši projekti su jedan od načina. Cijela BiH treba znati koji su nam datumi bitni i da ih nikad nećemo zaboraviti”, kazao je ministar Helez.

Direktor Kulanić upoznao je ministra s ključnim, kapitalnim i drugim projektima Memorijalnog centra Sarajevo.

“Jedan od važnijih projekata je Muzej logora u BiH, a uskoro bi trebali početi i građevinski radovi. U tom kontekstu imamo jako dobru saradnju sa Haškim tribunalom. Pored ovog Muzeja važno je napomenuti da na toj lokaciji u Vogošći planiramo graditi i Istraživački dokumentacioni centar, te zgradu Arhiva koja bi trebala biti jedna od najsavremenijih u jugoistočnoj Evropi”, naglasio je Kulanić.

Akteri sastanka razgovarali su i o tome na koji način digitalizovati i zaštiti arhivu Armije Republike BiH.

Ured za odnose s javnošću  

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA