Vijesti

Članovi delegacije Komande Vojske SAD za Evropu (USEUCOM) i Ureda ministra odbrane SAD (OSD) posjetili Ministarstvo odbrane BiH - Očuvanje mira i stabilnosti u BiH ključno za SAD

20.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem i članovima delegacije Ministarstva odbrane BiH, ugostio je 20. februara 2024. godine delegaciju Komande Vojske Sjedinjenih Američkih Država za Evropu (USEUCOM) i Ureda ministra odbrane SAD (OSD), predvođene brigadnim generalom Chrisom McKinneyom i direktorom za evropsku politiku, Centralnu i Južnu Evropu (OSD) Altonom Bulandom.

Na početku sastanka, ministar Helez je poželio dobrodošlicu delegaciji SAD-a i istakao da su Sjedinjene Američke Države bitan segment stabilnosti i sigurnosti kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijeli region. Naglasio je da su SAD ključni vanjskopolitički faktor za Bosnu i Hercegovinu. „Vi ste zemlja koja je naviše uložila u Oružane snage BiH i izražavam duboku zahvalnost na stalnom prisustvu i podršci koju pružate Oružanim snagama BiH“, rekao je ministar Helez. 

Brigadni general McKinney prenio je pozdrave ministra odbrane SAD-a Lojda Ostina i njegovog zamjenika. „Smatrali smo da nam je BiH prva zemlja koja treba biti prioritet naše posjete. SAD pomno prate sigurnosno okruženje u BiH. Ostajemo predani svim narodima u BiH i poštovanju Daytonskog mirovnog sporazuma“, poručio je McKinney. Također je pozdravio sve napore koje BiH ulaže u očuvanje mira i stabilnosti u BiH. Obećao je podršku Oružanim snagama BiH u opremanju i obuci, te bh. putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Također je izrazio nadu za nastavkom zajedničkih vježbi, saradnje na programima Vojske SAD-a i OS BiH (Mil to Mil), uspješne saradnje sa Nacionalnom gardom Maryland i USEUCOM-om.

Direktor za evropsku politiku, Centralnu i Južnu Evropu (OSD) gospodin Alton Buland je naglasio da SAD podržavaju sve reforme koje su do sada učinjene u BiH. Naglasio je da, pored svih sukoba u svijetu, SAD podržavaju održivost rada bh. institucija i da su SAD posvećene jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i jedinstvenim Oružanim snagama BiH te također obećao nastavak podrške.


U nastavku razgovora, ministar Helez je pohvalio saradnju MO BiH sa Ambasadom SAD u BiH i vojnim atašeom u BiH, uspješnu dvadesetogodišnju saradnju sa NG Maryland, te izrazio zahvalnost na ogromnoj finansijskoj pomoći u razvoju kapaciteta Oružanih snaga BiH. Upoznao je goste o strukturi novog generalskog kora OS BiH, preprekama na usvajanju Budžeta za 2024. godinu, što, kako je rekao, „uskraćuje finansiranje u opremanje OS BiH.“ Naglasio je da integracije BiH u evropske i euroatlantske integracije nemaju alternativu, te upoznao prisutne o značajnim koracima na ispunjavanju 14 prioriteta za otpočinjanje pregovora priključenja BiH ka Evropskoj uniji. Sagovornici su također razmijenili mišljenja o sigurnosnoj situaciji u svijetu, te ukazali na važnost prestanka sukoba u svijetu.

Zamjenik ministra Galić se također zahvalio na širokom spektru pomoći koju SAD upućuju BiH. „Drago mi je što se briga o Oružanim snagama BiH nastavlja i do danas. Važno nam je prisustvo Vojske SAD-a u BiH, jer je saradnja sa SAD-om jako važna za našu zemlju, a učešće vaših vojnika na vježbama ima i politički i praktični karakter“, rekao je Galić. 

Zamjenik ministra Goganović je poručio da je reforma odbrane najbolja reforma nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Pohvalio je saradnju sa Misijom EUFOR-a u BiH „Althea“ koji doprinosi stabilnosti u BiH. Po pitanju NATO integracija je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus, te da podržava saradnju sa NATO-om. „Mi u BiH dobro znamo šta su sukobi i zato će BiH uvijek glasati za mir“, rekao je Goganović te ukazao na važnost regionalne saradnje u cilju osiguranja mira i stabilnosti i poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA