Vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju između NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH o radu Centra za obuku za operacije podrške miru

21.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, komandantica NATO Štaba Sarajevo brig. gen. Pamela McGaha i komandant EUFOR-a gen. maj. László Sticz potpisali su u kampu Butmir 21. februara 2024. godine Memorandum o razumijevanju između NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH o radu Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Memorandumom se definira aranžman korištenja određenog vlasništva u kampu Butmir od strane PSOTC-a, bilo da se radi o vlasništvu Ministarstva odbrane BiH, NATO Štaba Sarajevo ili EUFOR-a, uspostava procedura, sigurnosnih aranžmana, odgovornosti, organizacije i financijskih aranžmana triju strana u pogledu objekata, usluga i logističke podrške osigurane za potrebe PSOTC-a.

Centar za obuku za operacije podrške miru postoji od 2003. godine, a 2013. godine je u potpunosti integriran u strukturu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Uspješan je i relevantan time što svi događaji, obuke i edukacije podržavaju aktuelne zahtjeve za obuku kako Oružanih snaga BiH tako i NATO-a, EU i UN-a na polju operacija podrške miru.

„Centar je postigao značajne uspjehe i postao važan predstavnik ne samo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, nego i države Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni u domenu edukacije i obuke za operacije podrške miru“, rekao je ministar Helez. Ministar je poručio da je ponosan na rad ovog centra i da će Ministarstvo odbrane BiH nastaviti pružati nesebičnu podršku za daljnji rad i razvoj Centra, kako bi nastavio funkcionirati u takvom formatu sa velikim brojem polaznika koji se obučavaju u ovom centru.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA