Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez i zamjenik ministra Goganović u nastupnu posjetu primili vojnog atašea Crne Gore

22.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, 22. februara 2024. godine, u nastupnu je posjetu primio nerezidentnog vojnog atašea Crne Gore kapetana bojnog broda Darka Vukovića.

Na sastanku se razgovaralo o razvoju bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore te iskazano obostrano očekivanje da će ta saradnja postati još čvršća dolaskom nerezidentnog vojnog atašea CG, koji je stalno smješten u Zagrebu, u Hrvatskoj. Plan bilateralne vojne saradnje za 2024. godinu je usaglašen i u fazi je potpisivanja, a sastoji se od ukupno 20 aktivnosti u jednoj ili drugoj zemlji.

Prema planu, Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika OS BiH dva puta godišnje obavlja testiranje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore iz poznavanja engleskog jezika po NATO standardu i do sada je testirano oko 460 pripadnika MO CG i VCG. Pripadnici VCG redovno učestvuju na obukama u Centru za protivminsko djelovanje OS BiH, kao i na kursevima u Centru za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) na Butmiru. S druge strane, pripadnici OS BiH učestvuju na Obuci u zimskim uslovima, koju u svojoj zemlji organizira Vojska Crne Gore.

„Naše zemlje historijski imaju čvrste i isprepletene odnose te nam je važna dobra saradnja sa Crnom Gorom i kao članicom NATO-a, ali i kao zemljom koja je na čvrstom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, čemu i mi težimo“, rekao je ministar Helez.

„Odlična regionalna saradnja sa svim našim susjedima ključ je mira i stabilnosti cijelog Balkana, a miran Balkan znači i mirnu Evropu. S NATO-om razvijamo dobre odnose i saradnju, a jedini put kojim možemo čvrsto težiti jeste članstvo u EU. Važno nam je da se pri tome možemo osloniti jedni na druge“, ovom je prilikom rekao zamjenik ministra Goganović.

Kapetan Vuković je potvrdio aspiracije Crne Gore da ima što bliže odnose s BiH te uputio poruku da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore otvoreni za svaki vid podrške i saradnje sa odbrambenim institucijama Bosne i Hercegovine.    

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA