Vijesti

Menadžment MO BiH održao prvi radni sastanak sa načelnikom ZŠ OS BiH i zamjenicima

27.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenici Slaven Galić i Aleksandar Goganović održali su radni sastanak sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajorom Gojkom Kneževićem.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici načelnika ZŠ OS BiH, brigadni general Tomo Kolenda i brigadni general Mirsad Ahmić.

Prije početka sastanka pripadniku Deminerskog bataljona OS BiH vodniku Zihadu Hrelji, medicinskom tehničaru, koji je 18. februara 2023. godine spasio dvadesetogodišnju djevojku od utapanja iz rijeke Drine, uručena je medalja za hrabrost. Medalju je uručio ministar Helez, a generali su čestitali vodniku Hrelji, rekavši da njegov gest treba biti primjer i drugim pripadnicima OS BiH.

Nakon uručenja medalje vodniku Hrelji, ministar i zamjenici sa generalima su razgovarali o aktuelnom stanju u MO i OS BiH i izradi strategije rada za tekuću i nadolazeće godine.

Ministar Helez upoznao je generale sa prioritetima, ali i izazovima sa kojima se susreće MO BiH, ali je i iskazao punu podršku radu OS BiH, sa naglaskom potrebe poboljšanja stanja u odbrambenom sistemu i statusa pripadnika OS BiH.

Helez je naglasio da je fokus na realizaciji Plana javnih nabavki, Planu implementacije dokumenta „Pregled odbrane“ i Akcionog plana implementacije Plana razvoja i modernizacije OS BiH 2017 – 2027., Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, DCB – paketu pomoći.

Akteri sastanka razgovarali su i o ponovnom uključenju pripadnika OS BiH u mirovne misije pri UN-u, Zakonu o vojnoj službi, produženju vojne službe poslije 55 godina, dislokaciji Zajedničkog štaba OS BiH i brojnim drugim temama.

General Knežević naglasio je da bi u ovoj godini u profesionalnu vojnu službu trebalo biti primljeno više od 1200 vojnika.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA