Vijesti

Ministar Helez sa ambasadorom Sultanata Omana: Jačati bilateralne odnose u području odbrane

27.2.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je 27. februara 2024. godine ambasadora Sultanata Omana za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Rimu, Nj.E. Sayyida Nazar Aljulanda Majid Al Saida.

Na početku sastanka, ministar Helez je poželio dobrodošlicu ambasadoru Sultanata Omana, iskazao zadovoljstvo posjetom i prilikom da se razgovara o odnosima dviju zemalja.

S obzirom na to da dvije zemlje do sada nisu potpisivale planove bilateralne vojne saradnje, kao ni memorandume o razumijevanju po pitanju vojne saradnje, ministar Helez je izrazio želju da se u narednom periodu sagledaju eventualni koraci za uspostavljanje bilateralne saradnje dvije zemlje. Također je rekao da Ministarstvo odbrane BiH stoji na raspolaganju za sve vidove saradnje, kako u smislu vojne tako i ekonomske saradnje dvije zemlje.

Također, ministar Helez je upoznao ambasadora o tekućim aktivnostima i prioritetima MO i OS BiH, budžetu za 2024. godinu i poboljšanju statusa pripadnika Oružanih snaga BiH, ispunjavanju uslova i težnjama BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o sigurnosnoj situaciji u svijetu, dva velika ratna sukoba u svijetu, Rusije i Ukrajine, Izraela i Palestine. U tom kontekstu, ministar Helez je istakao da se BiH stavila na stranu članica NATO-a i Evropske unije i osudila napade Ruske Federacije na Ukrajinu. Također, ministar Helez je izrazio zabrinutost zbog velikog stradanja civila Palestine, a isto tako je rekao da ne podržava ni jedan teroristički čin.

Ambasador Al Said se zahvalio na gostoprimstvu ministru Helezu i izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se razgovara o unapređenju saradnje dvije zemlje. U kontekstu sigurnosnih dešavanja u svijetu rekao je da je za Sultanat Oman mir jedina moguća opcija kada je riječ o sukobu Izraela i Palestine.

Na kraju sastanka, sagovornici su izrazili želju za poboljšanjem saradnje dviju zemalja u području odbrane, namjenske industrije i drugih grana ekonomije, te su izrazili želju za skorim potpisivanjem plana bilateralno-odbrambene saradnje koji bi doveo do konkretizacije zajedničkih polja saradnje.  

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA