Vijesti

Ministar Helez i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Reinertsen: BiH pripada evropskim i euroatlantskim strukturama

5.4.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa saradnicima primio je 5. aprila 2024. godine delegaciju Ambasade Kraljevine Norveške u BiH predvođenu ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Olavom Reinertsenom.

Ministar Helez uputio je riječi dobrodošlice gostujućoj delegaciji, u kojoj su, između ostalih, bili zamjenik direktora Odjela za jugoistočnu Evropu Johana Løøvea, zamjenik šefa misije Stefan Sandstad i nerezidentni vojni ataše Kraljevine Norveške za BiH brigadir Dag-Magne Lunde.

„Kraljevina Norveška je ključni spoljnopolitički saveznik Bosne i Hercegovine, pogotovo što je Ambasada Kraljevine Norveške kontakt-ambasada za NATO, što je još značajnije za Bosnu i Hercegovinu“, istakao je ministar Helez. 

U nastavku razgovora, sagovornici su se složili da će nastaviti raditi na zajedničkim aktivnostima na polju bilateralno-odbrambene saradnje dviju zemalja, kroz razne programe, obuke, kurseve ili seminare u organizaciji NATO-a ili partnerskih centara. U tom kontekstu ministar je rekao da „ono što nam stvara poteškoće u implementaciji svih aktivnosti je privremeno finansiranje.“ Razgovaralo se i o Projektu izgradnje odbrambenih kapaciteta – DCB, koji, kako su se sagovornici složili „ne ide dinamikom kojom bismo željeli.“

Ambasador Reinertsen je obećao punu podršku u implementaciji DCB-a, rekavši da je zajednički cilj svih saveznika ubrzanje projekta DCB. „Bosna i Hercegovina i njen evropski i euroatlantski put je ključan za našu zemlju. Vjerujem da BiH pripada evropskim i euroatlantskim strukturama“, rekao je Reinertsen i obećao podršku Bosni i Hercegovini na tom putu.

Sagovornici su, također, razgovarali i o sigurnosnim izazovima i geopolitičkim odnosima u svijetu, koje imaju određene reperkusije i na Zapadni Balkan.

U tom pogledu, sagovornici su zaključili da bi ubrzano članstvo Bosne i Hercegovine u evropsku i euroatlantsku zajednicu i propagiranje mira i sigurnosti bio adekvatan odgovor za prevazilaženje trenutnih sigurnosnih izazova.

„Bosna i Hercegovina bi bila dosta stabilnija, i politički i ekonomski, ukoliko bi postala članica NATO-a“, zaključio je ministar Helez i poručio gostima da su za njih vrata uvijek otvorena.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA