Vijesti

Ministar Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Redžepija: Želimo vidjeti BiH u NATO savezu

5.4.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je u nastupnu posjetu Nj.E. Jakupa Redžepija, ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH, u petak, 5. aprila 2024. godine.

Ministar Helez je poželio dobrodošlicu ambasadoru Redžepiju, a tokom sastanka razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji između dvije zemlje, školovanju naših kadeta u R. Makedoniji, imenovanju vojnog diplomatskog predstavnika ispred BiH u ovoj zemlji, vojnoj opremi, popunjavanju OS BiH, ali i brojnim drugim temama.

„Plan bilateralne vojne saradnje za 2024. godinu je u procesu usaglašavanja. Vaša zemlja je učestvovala kao partner u osnivanju Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) od 2004. godine, te je dala značajan doprinos u radu istog kroz upućivanje instruktora obuke, koji su bili angažirani u radu PSOTC-a, kao i kroz slanje polaznika kurseva na kurseve koji su se realizirali i koji se realiziraju u navedenom Centru“, kazao je Helez.

Ministar Helez dodao je da MO BiH podržava rad PARC-a, kao regionalnog centra za obuku kadrova za odnose s javnošću u R. Makedoniji, učešćem instruktora i polaznika kurseva. Također, ministar je naglasio da je za BiH jedini ispravan put u EU i NATO savez, rekavši da naša zemlja nema alternativu.

Ambasador Redžepi potvrdio je da su odnosi između dvije države prijateljski, naglasivši da mu je cilj jačanje prijateljstva.

„Republika Sjeverna Makedonija podržava suverenitet i integritet BiH, i stojimo vam na raspolaganju posebno kada je u pitanju vaš put u NATO. Osim što priželjkujemo BiH kao članicu NATO saveza, mi i navijamo za to“, kazao je Redžepi.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba