Vijesti

Ministar Helez na otvorenju NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24 u Sarajevu – BiH kredibilan partner NATO-a

8.4.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je 8. aprila 2024. godine otvorenju petodnevne Konferencije strateških vojnih partnera NATO-a (Military Strategic Partnership Conference MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, a organizator NATO.

Otvorenju konferencije, u kojoj učestvuju 32 članice NATO i partnerskih zemlja, ukupno 350 učesnika, prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika štaba Direktorata za partnerstvo Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu kontraadmiral Gunnstein Bruasdal, zamjenik operativnog komandanta operacije „Althea“ generalpukovnik Hubert Cottereau, koji je ujedno i zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu (SHAPE).

Ministar Helez je u obraćanju prisutnima iskazao zahvalnost na ukazanom povjerenju za domaćinstvo konferencije, koja ima za cilj razmjenu mišljenja o strateškim pitanjima NATO partnera, kao i unapređenje vojne saradnje. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina već skoro dvije decenije u programu Partnerstva za mir. Ukazao je i na brojne benefite koje BiH ostvaruje sa NATO-om na polju obuke, kurseva, vježbi, foruma i izgradnje odbrambenih kapaciteta, koji su doprinijeli da i BiH, kao partner, izgradi vlastite kapacitete kojima doprinosi Savezu. Govoreći o trenutnom statusu BiH po pitanju članstva u NATO savezu, ministar Helez je rekao da je BiH u Akcionom planu za članstvo, „što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo“, rekao je, te je izrazio nadu da će i Bosna i Hercegovina postati punopravna članica NATO-a.

„Uvjeren sam da preuzimanje ovako velikih i značajnih događaja daje kredibilnost našim integracijskim ambicijama i težnjama“, poručio je Helez u svom obraćanju prisutnima, te poželio uspješan rad i ugodan boravak u Bosni i Hercegovini učesnicima konferencije.


General Knežević je istakao da partnerstvo sa NATO traje od 2006. godine i da se odvija kroz različite oblasti saradnje kao što su obuka, opremanje i ocjenjivanje dostignutog nivoa interoperabilnosti za funkcioniranje u multinacionalnom okruženju u operacijama podrške miru, humanitarnim operacijama, operacijama spašavanja i drugim programima saradnje. General Knežević je, između ostalog, naglasio da su procesi u odnosu na NATO i druge međunarodne organizacije spoljnopolitička pitanja, za koja je nadležno Predsjedništvo BiH. „Na generalima je izgradnja sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje Zakonom o odbrani definiranih zadataka, a sve izvan toga je politika“, zaključio je Knežević. 

Veoma smo zahvalni što je ove godine Bosna i Hercegovina ponudila da bude domaćin NATO-ove konferencije poručio je kontraadmiral Gunnstein Bruasdal. „Uistinu smo prepoznali važnost izgradnje jakih veza sa našim partnerima i ova konferencija je prilika za razvijanje zajedničke saradnje i partnerstva u cilju suočavanja sa izazovima sa kojima se svi susrećemo."

Skupu se obratio i generalpukovnik Hubert Cottereau, koji je također zahvalio Bosni i Hercegovini na gostoprimstvu te poželio učesnicima konferencije da u narednih pet dana na produktivan način razgovaraju o svim poljima saradnje NATO i partnerskih zemalja, uz poruku da smo „zajedno jači“. 

Na marginama sastanka ministar Helez je imao i odvojeni bilateralni sastanak sa generalom Cottereauom, na kojem se razgovaralo o saradnji s EUFOR-om i predstojećoj zajedničkoj vježbi Kombinovani napor.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA