Vijesti

Završena Konferencija strateških vojnih partnera NATO-a: Ciljevi su ostvareni, BiH mora jačati odnose sa članicama Saveza

12.4.2024

Petodnevna Konferencija strateških vojnih partnera NATO-a (Military Strategic Partnership Conference MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, a organizator NATO, završena je u petak, 12. aprila 2024. godine.

Tokom pet dana, koliko je trajala konferencija u sarajevskom hotelu Hills, učestvovalo je ukupno 350 učesnika iz 32 članice NATO i partnerskih zemlja.

Završnu riječ prisutnima uputio je pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović. Gospodin Šajinović se još jednom zahvalio Glavnom štabu NATO-a na ukazanom povjerenju, da MO i OS BiH budu domaćini ovako velikog i značajnog događaja.

„Iz razgovora sa mnogima od vas i povratnih informacija našeg Organizacionog tima, mogu zaključiti da su ciljevi ove Konferencije ostvareni i da su sve planirane aktivnosti uspješno realizirane. Mislim da govorim u ime svih Partnera, ako kažem da smo zahvalni Saveznicima ne samo na dostupnosti tako bogate i sveobuhvatne ponude alata partnerske saradnje, već i na činjenici da zajedno sa relevantnim komandama i štabovima NATO-a, mi sami radimo na njihovom modeliranju i prilagođavanju našim strateškim ciljevima i operativnim potrebama. Dokaz tome je i ova konferencija“, kazao je Šajinović.


Pomoćnik ministra odbrane BiH istaknuo je da integracijske težnje naše zemlje, koje proizilaze iz državnih politika i strategija, te naš status učesnika u Akcionom planu za članstvo u NATO-u, obavezuju nas da formu i sadržaj naših odnosa sa NATO-om dodatno obogatimo sofisticiranijim i intenzivnijim programima.

„Istaknut ću odlične rezultate bilateralnih sastanaka koje je delegacija MO i OS BiH imala sa delegacijom NATO-a, te se radujemo predstojećoj tranziciji na Individualno prilagođeni program saradnje - ITCP, uz postignutu saglasnost u pogledu održavanja dobre dinamike implementacije paketa za Izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) i Programa reformi Bosne i Hercegovine“, kazao je Šajinović.

Tokom petodnevne konferencije poslane su mnoge značajne i prijateljske poruke, između ostalog, brojni učesnici mišljenja su da je BiH bliža NATO savezu uz prijatelje koji podržavaju taj put.

Iz NATO Štaba Sarajevo kazali su da ovaj događaj služi kao platforma za unapređenje reformi sektora odbrane i sigurnosti (DSSR) u BiH, naglašavajući svoju posvećenost miru i stabilnosti u regiji.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

                                            

11 FOTO GALERIJA