Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić učestvuje na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

15.4.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić je na poziv ministra odbrane Republike Bugarske učestvovao danas, 15. aprila 2024. godine na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj, koja se održava u Sofiji.

U obraćanju prisutnima, zamjenik ministra odbrane Galić uputio je srdačne pozdrave učesnicima crnomorske konferencije, te izrazio posebnu zahvalnost na pozivu bugarskim i ukrajinskim prijateljima, suorganizatorima sesije Međunarodne krimske platforme.

Također je iskazao zadovoljstvo što, kako je rekao, „ima priliku izraziti podršku ustrajnoj borbi Ukrajine za očuvanje suvereniteta i odbranu života svojih građana i svoje državne teritorije u okviru međunarodno priznatih granica, ali i ukazati na devastirajuće i multidimenzionalne implikacije ruske agresije, uključujući i ugrožavanje plovne sigurnosti u Crnom moru“, poručio je Galić.

„Bosna i Hercegovina se pridružila demokratskom svijetu i podržala sve relevantne rezolucije i deklaracije UN-a, Vijeća Evrope i drugih međunarodnih organizacija, osuđujući agresiju i agresora i ne prihvatajući argumente sile i historijskog revizionizma za nelegalnu okupaciju i aneksiju teritorije suverene Republike Ukrajine“, zaključio je zamjenik ministra odbrane Galić.

Na marginama konferencije, zamjenik ministra Galić se sastao sa ministrom odbrane Republike Bugarske gospodinom Atanasom Zapryanovim.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA